Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза и отражението й върху живота ни

Снимка: Радио ВИДИН

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание. Народното събрание продължава работа и трябва да приеме актуализацията на държавния бюджет, за да бъде гарантирана подкрепата за хората и бизнеса. Ще се отразят ли политическите сътресения на живота на хората- това коментираме в "Посоките на делника". 

"Политическата криза ще се увеличи и ще има много тежки последствия. Има и друго. Тази политическа криза доведе до това, че хората не искат да работят. Защото там, където се лъже и се крадне, няма прогрес, всичко се свлича на дъното. И трябва да разберат управляващите, че не може така... Животът е доста несигурен и доста поскъпнал. Политиците, ако не се вземат в ръце, ще станем като в 1994 година. Протести едва ли ще помогнат, то няма алтернатива... Криза въобще не виждам да има. Това е стара песен на орел, рак и щука...", смятат запитаните видинчани.

Нестабилната политическа обстановка, съчетана с пандемия и световна криза, поставя бизнеса в България на колене, каза Христо Петров- председател на Търговско- промишлена палата- Монтана:

"Изключително е тревожна ситуацията- клиентите се отказват, бизнесът едва свързва двата края, не се сключват нови договори, стари се прекратяват, приходите намаляват, драстично се увеличават разходите. И не се знае дали ще оцелее, т.е. очакванията бизнесът да пълни хазната може в един момент да се провалят. Всяка антикризисна мярка е от полза, от помощ за бизнеса. Разбира се, те не решават генерално въпроса с енергоносителите. Бизнесът обича стабилност в една държава. Докато, когато има нестабилност, когато има променливи закони, когато падат правителства и предстои да се избират нови, винаги има една несигурност и всичко това влияе върху икономиката и бизнеса. Теглени са кредити, които трябва да се връщат. Тепърва разбирам, че банките се готвят да вдигат лихвените проценти по кредитите, което ще бъде допълнителен удар върху бизнеса".

Компенсациите за скъпия ток са плащани досега на бизнеса, оттук нататък не е ясно как ще бъде, допълни Христо Петров. Спряна е и програмата в подкрепа на бизнеса, свързана с откриване на нови работни места "Заетост за теб".

Народното събрание работи и може да гласува мерките за хората и бизнеса. Позицията е на група общински съветници от БСП във Видин- Димитър Велков, Борислав Василев, Любомир Георгиев.

"Аз се надявам да проявят разум и да прогласуват тези мерки, които са за социално слабите, за бедните, за пенсионерите, за хората. Както и мерките, които са за бизнеса, защото бизнесът също страда доста от тази ситуация, която е в момента. Искрено се надявам в близките дни да проявят разум, да се прогласуват тези неща, да се актуализира бюджетът и хората да си вземат глътка въздух, както се казва... Да приемат актуализацията на бюджета, те не могат да гласуват едно, да не гласуват друго. Не може да гласуваш разходи и да не гласуваш приходи. Бюджетът трябва да е балансиран, да не е пренапрегнат. А имат време достатъчно. Нищо, че правителството падна, парламентът продължава да работи до назначаване на служебно правителство. Няма драма в цялата тази история... Ние, училищата, очакваме също актуализация на бюджета така с нетърпение, тъй като сега в новия сезон с тази цена с горивата, която хвръкна нагоре, аз не знам кое училище ще издържи на тези цени..."

В България няма политика, тъй като няма политически партии, има различни политически проекти. Хората постоянно обедняват. Истината е, че с всеки изминат ден човек може да си купи все по- малко неща от магазина, коментира социологът Любен Добрев. 

"Политическата криза си е политическа криза. Кой да определи колко е тежка и колко е лека? Всяка криза си е политическа криза. Че ще настъпи такъв момент, ние знаехме още след приключването на изборите, виждайки конфигурацията в народното събрание, че дори и да се сформира нещо, то ще бъде много временно. Въпросът беше нали докога, а не дали, ако трябва да бъдем честни, тъй като ти не може да събереш несъбираемото. Още повече, независимо от големите заявки, никой не знаеше през тези пет- шест месеца, в които живя това правителство, в крайна сметка какво искаме. Някакво политическо споразумение, което, освен те помежду си, никой друг не знае какво точно са се договорили и за какво да са се договаряли. Нямаше някакви програма, нямаше ясни хоризонти, към които да се стремят, да кажат на останалите българи, извън политическите лидери на управляващите партии, ние искаме да постигнем еди какво си, ако направим еди що си. Нищо такова нямаше. Така че, аз не виждам нищо чак пък толкова страшно, чак пък толкова неочаквано... Но пък, сега слушаме тук, 22 закона трябва да се приемат за еди какво си. Извинявайте, ама 6 месеца слушаме само глупости и пререкания, полуистини, неистини и откровени лъжи за каквото и да се сетите, но реално нищо не е влязло. Дори само основната идея, с която дойдоха, ако си спомняте, да "изчегъргаме" Борисов и да махнем Гешев, първо беше достатъчно несериозно, тъй като една политическа партия, която има почти 600 хиляди доказан електорат на изборите, нищо чудно ГЕРБ горе- долу да си повтори този резултат на следващите избори, няма просто така как да го изчегърташ. Освен това, ти не може да вървиш непрекъснато на конфронтация към другите политически формации без значение какви са те. В това число и Движението за права и свободи. Значи те и днеска и нощеска, преди 10 години и след 10 години, ще си имат там около 300- 350 хиляди електорат, също няма как да ги изчегърташ. Ти не може да излизаш от позицията на най- знаещия и можещия, при положение, че си тотално политически неграмотен", коментира Любен Добрев.

Ако не успеят да приемат актуализацията на бюджета, след толкова много заявки, всички политическите формации ще загубят, заяви още социологът.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20