Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в местни наредби гласуваха общинските съветници във Видин

Учредиха и гаранция, за да започне ремонт на закритата лекоатлетическа писта

Снимка: Радио Видин

Общинският съвет във Видин промени текст от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, който беше в разрез със Закона за местните данъци такси. Касае се за срока за подаване на декларациите за освобождаване от таксата за битови отпадъци за имоти, които не се ползват. В Закона за местните данъци и такси е посочено, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година, но в действащата до сега общинска наредба срокът е 31 октомври. Заради жалби на граждани, проверка по законността на общинската наредба извърши Върховната административна прокуратура. С решение на Общински съвет-Видин от днес текстът в наредбата е поправен и синхронизиран със Закона.

Гласувани са също и промени в наредбата за обществения ред. Документът е съгласуван с наредбата за организацията на движение. Приета е и промяна във връзка със Закона за чистия атмосферен въздух, който забранява ползване на дърва за огрев с влажност над 30 %.

Общинските съветници отказаха да изпратя свой делегат заседанието на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. Така изразиха несъгласие с предвидено в бизнес-плана на ВиК- Видин поскъпване на водата.

На заседанието днес стана ясно, че държавата отпуска 700 000 лв. за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин. Проектът е подаден през март в Министерството на младежта и спорта и е одобрен за финансиране. За да се изпълни, Общината трябва да участва с 9000 лв., за което има и решение от заседанието на Общинския съвет днес. Сумата е за покриване на разходите за авторски и строителен надзор. Учредена е и гаранция за изпълнение на проекта в полза на Министерството на младежта и спорта, което е необходимо съгласно условията на договора. Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца. Предстои ремонт на покрива и на фасадата, както и вътрешен ремонт на коридори, санитарни и административни помещения, тренировъчна зала и склад, лекоатлетическа зала.

С друго свое решение съветниците предоставиха за безвъзмездно ползване на спортен клуб "Дуло" физкултурния салон на бившето училище "Христо Ботев" във Видин. Предложението е внесено насила, коментира Юли Петров от групата на БСП. Той визира също и обжалване от страна на клуба, с което е спряно разпределението на парите за спорта в общината:

"Преди време имаше комисия, която констатира, че въпросният обект - Седмо основно училище, бивше такова, е опасано за живота и здравето на, ще бъда директен ,на имитиращите спортни дейности там. Сега с това предложение би трябвало някой да ми докаже, че с този констативен протокол нещо се е променило от преди месец. Не виждам такова доказателство и съм притеснен кой ще поеме отговорност, ако не дай си Боже там се случи нещо. Второ -този спортен клуб няма ли още един терен, още една общинска собственост, която "стопанисва", стадиона в село Иново. Откъде накъде ще има два имота? Същото усещане остава в мен, че въпросният клуб буквално рекетира Общинския съвет и кметската администрация: "вие ще ми дадете седмото, за да мога да си правя нещо. Аз ще пусна парите на останалите спортни клубове в град Видин. Аз предлагам да не го даваме днес."

На друго мнение беше директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици Любомир Георгиев от същата групата:

"Тази точка не е обсъждана в групата, тъй като сега я вкарахте. Смятам, че опасности за децата в салона,  който се предлага, няма. Човекът, който иска това, е  вкарал достатъчно пари и е обезопасил салона на училището. Другото, което е, четири хиляди лева най-малко в тези три години, в които той ползва салона, са вкарани. Друг е въпросът, че може би трябва да има охрана на това училище, за да не се чупят прозорците непрекъснато, от което и той се оплаква.“

На заседание бяха гласувани и предложения за  разпореждане с имоти публична общинска собственост. Десет училища и детски градини са определени като средищни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09