Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище на 140 години съхранява българския дух в Кула

2
Снимка: Архив

Едно от най- старите читалища в България- Народно читалище "Просвета-1882" гр. Кула чества на 5 юли 140 години от основаването си. Годишнината ще бъде отбелязана под мотото "Искри в народната свяст " с богата литературно-музикална програма от 19:30 часа, в която ще се включат танцовите състави "Кулчене" и "Кулченче" с ръководител Димитър Карчев, народен хор "Кулчанки" с ръководител Владислав Перов. Формациите по спорни и модерни танци на Таня Тошева ще се представят с нова шоу програма на групите "Звезден дъжд", "Пеперуди" и "Светлина“. Зрителите ще могат да се насладят и на хумористични миниатюри от Силвия Христова, Цветомира Ванкова и Маргарита Генова. Читалището организира и кратък рецитал, ще бъдат представени "Сказка“ от Даскал Йончев, стихове от Перо Йончев "Дъжд“ и "Театър“, както и стихотворението "Моят град“ на Силвия Христова.


Българските читалища получиха международно признание за това, че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването в регистъра на ЮНЕСКО в края на 2017 г. Народно читалище "Просвета-1882" гр. Кула по безспорен начин доказва това вече 140 години. През 1882 г. учителят Нено Корманов Ковачев и неколцина радетели за просвета и духовен напредък учредяват кулското читалище “Съгласие”. По време на Сръбско-българската война- 1885 г., скромната книжовна сбирка, създадена от дарения на ентусиасти, е ограбена от сръбските войски. Читалището прекъсва дейността си за седем години. През 1892 година читалищната дейност е възстановена под формата на ученолюбивото дружество “Другар". Приема се нов устав и се развива активна културно-просветна дейност. Първата театрална постановка- "Стоян войвода”, е поставена през 1889 г. През 1902 г. дружеството “Другар” се преименува в читалище "Просвета”. През 1913 г. навлезлите в Кула сръбски войски за втори път разграбват читалищното имущество. След войните читалище "Просвета" постепенно възстановява своята дейност. През 1925 г. ветеринарният лекар д-р Найден Л. Корманов подарява наследствения си парцел за строеж на читалищна сграда. Сградата на читалището е окончателно завършена през 1930 г., с активното участие на цялото кулско гражданство. Читалището разполага със собствена сграда: обща площ 1200 кв.м, два салона с 560 и 100 места, две репетиционни, гримьорни, 3 кабинета, ателиета, складове, голяма библиотека с две зали, изложбена зала, информационен център по проект "Глобални библиотеки". Последният ремонт продължи пет години по проект, финансиран от Държавен фонд "Земеделие", на стойност 286 039 лева, в резултат на което има изцяло нова зала, озвучена и осветена сцена. Народно читалище "Просвета-1882” Кула развива културно-просветна, библиотечно- информационна и консултантска дейност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29