Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравими емоции на видински деца в базата на "Реал" Мадрид (СНИМКИ)

17
Снимка: Фондация "Реал Мадрид"

Деца от социалното спортно училище на фондацията на испанския гранд "Реал" Мадрид във Видин се завърнаха от испанската столица, където участваха в осмото издание на традиционния турнир "Купа Алма". С тях бяха координаторът на фондация "Реал Мадрид" за Видин Светлина Вълчева и треньорът Светослав Петков:

"До пътуване се стигна благодарение на покана от Фондация "Реал Мадрид", която от 2015 година има социално училище във Видин. През 2018 година също участвахме на "Купа Алма" в Унгария. След това заради пандемията беше преустановено провеждането на турнирите. Групата ни сега беше от двама възрастни и десет деца- четири момичета и шест момчета. Бяхме посрещнати изключително добре. Условията бяха на изключително ниво- хотелите, храната, транспортът. Базата е невероятна. Програмата ни беше запълнена изцяло- сутрин закуска в 7.30 часа, след това- посещение на базата, футболни мачове, забавни игри, прибирахме се в хотела към 21 часа- вечеря и по леглата. Имахме тур на Мадрид, видяхме забележителностите, парковете. Имаше представление "Аз имам талант", на което децата рисуваха, пееха, танцуваха. Ние показахме традиционно българско хоро."


Турнирът няма състезателен характер, а цели да сближи деца от различни държави.

"На награждаването присъства посланикът на България Алексей Андреев, с когото поддържаме връзка постоянно. Нашата награда беше връчена от легендата на "Реал" Икер Касияс, който се запозна с децата, даде автографи, направихме си снимки и ни пожела успех и да се върнем догодина пак. В турнира "Копа Алма" резултатите не са най-важни. Оценяват се както футболните качества, така и поведението на децата и треньорите преди мача, по време на мача, след мача, отношението между състезателите на двата отбора. Решаващо в крайна сметка се оказва не футболният резултат, а точките, които се дават от противниковия отбор. Играхме с отбори от Унгария, Румъния, Мароко, Испания, Португалия. Всички отбори получиха купи и медали. Нямаше състезателен характер, а по-скоро да обедини нациите и да покаже на децата как да бъдат приятели."



Визитата на видинските деца в базата на европейския футболен колос е преживяване, което не се забравя цял живот.

"Изключителна емоция. Ние предишният път, когато бяхме там, посетихме също лагера и сградата, на която тренира първият отбор на "Реал" Мадрид, но този път бяхме допуснати и до апартаментите, които ползват семействата на играчите, когато са нодготвителен лагер. Видяхме стаите на Бензема, на Модрич и на другите звезди от "Реал". Ние бяхме първите допуснати там след основния ремонт на тази база. Видяхме техния предишен стадион "Алфредо ди Стефано", децата се снимаха с купата от Шампионската лига, с купите от Ла Лига. Беше изключително изживяване."



Треньорът Светослав Петков отчете и огромните разлики между условията за развитие на детския футбол у нас и в Испания.

"Не само материалните условия, но и чисто човешките отношения, отношението на клуба, държавата, на общината към децата. Изключително внимание от всички към децата, към тяхното развитие, внимание към всеки детайл- като се започне от слънцезащитен крем, чорапи, екипировка, храна- бяха се погрижили за абсолютно всичко."

Наскоро посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко посети школата към Фондация "Реал Мадрид" във Видин.

"Посланикът беше във Видин по покана на ръководството на Фондация "Реал Мадрид" за България. Заради цялостната ситуация в България е изказал съмнения, че нашата школа тренира толкова много деца, но след като посети Видин е говорил с Флорентино Перес и е останал изключително доволен от това, че имаме над 70 деца в социално училище "Реал Мадрид" и изразиха надежда, че до Нова година тези деца ще бъдат поне 150. За това ще имаме нужда от помощ от Общината, родители, деца, училища."



Деца от Видин ще посетят още два пъти тази година испанската столица.

"Имаме планувани още две пътувания до Мадрид, като пътуването, което ще бъде най-вълнуващо за всички нас, е откриването на ремонтирания стадион "Сантяго Бернабеу". Имаме лична покана от Флорентино Перес. 20 деца ще присъстват на официалното откриване. Плануваме още едно ходене до Мадрид с 20 деца от Видин през септември или октомври."

Координатор на Фондация "Реал Мадрид" за София е Борис Ненов, координатор за Видин Светлина Вълчева, треньори- Светослав Петков и Красимир Горанов.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" /Мездра/ се изправя срещу "Ботев 2"/ Враца/

Днес от 18.00 часа "Локомотив" Мездра ще изиграе последната си среща от 30-ти кръг на Северозападната Трета лига.  Железничарите, които са 4-ти в класирането с актив от 51 точки и голова разлика 56:31 ще гостуват на "комшиите" от "Ботев 2" Враца, които са 12-ти с 22 точки и 35:51 гола. Срещата е решителна за запазване на 4-то място, тъй като..

публикувано на 01.06.24 в 14:05

Враца е домакин на турнир по автомоделизъм

Повече от 40 автомоделисти от 10 български града са заявили участието си в Национално ученическо състезание по автомоделен спорт. Надпреварата ще се проведе на 1 юни във Враца. Състезанието е организирано от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата – София /НДД/ ,  Българска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/, а домакин..

публикувано на 31.05.24 в 17:34

"Ботев" Враца остава в елита

Врачанският "Ботев" оцеля за още един сезон в родния футболен елит. Тимът на Христо Янев спечели с 5:3 след дузпи баража за последното свободно място в Първа лига догодина. В редовното време врачани завършиха 1:1 с "Марек" /Дупница/. В допълнителните 30 минути и двата тима не реализираха ново попадение. Преди почивката домакините изпуснаха куп..

публикувано на 31.05.24 в 08:18

ПМГ Видин класира още един отбор на финалите

Видинската математическа гимназия класира шести свой отбор за финалите на ученическите игри през учебната 2023-2024 г. В спортна зала "Фестивална" във Видин днес възпитаниците на Росен Ракаджиев станаха зонални шампиони по баскетбол при юношите 8-10 клас, побеждавайки последователно връстниците си от Врачанската езиковата гимназия с 80:25 и..

публикувано на 30.05.24 в 16:34

Враца се готви за футболен празник днес

Ботев играе решителен бараж за оставане във футболния елит. Ако възпитаниците на Христо Янев успеят срещу "Марек" Дупница, те ще си гарантират седмият пореден сезон в Първа футболна лига. Срещата е от 19 часа на стадион "Христо Ботев" и ще бъде ръководена от елитния български рефер Георги Кабаков. От БФС гарантират честността на отсъжданията с..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
Георги Кабаков

Топрефер ще свири баража за Първа лига

Най-добрият български съдия ще ръководи баража за последното свободно място в Първа футболна лига от новото първенство. На 30 май  "Ботев" посреща във Враца "Марек" от Дупница, а срещата е от 19 часа. Топреферът ни Георги Кабаков получи наряд да ръководи срещата, негови помощници са Мартин Маргаритов и Диян Вълков, а четвърти съдия е Кристиян Колев...

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Завърши Общинският турнир на футбол по малки врати в Мездра

Отборът на "Кохонес гранде" спечели XXIII Общински турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра. На финала "големите топки" победиха с 3:1 тима на "Лъвчетата" и за трети път (след 2021-а и 2022 г.) триумфираха в спортната надпревара. На трето място се нареди "Сакатлък Юнайтед", който в двубоя за бронзовите медали се наложи над "Ботевъ"..

публикувано на 28.05.24 в 16:50