Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Мездра ще финансира проекти по Програма "Малки местни инициативи“

Снимка: Община Мездра

Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците.

Със средства от общинския бюджет на обща стойност 17 218 лв. ще бъдат реализирани малките местни инициативи "Еко училище- забавлявам се и уча" в с. Руска Бела, "Кът за отдих и релакс- край реката“ в с. Брусен, "Беседка за отдих и почивка в м. "Кръста“ в землището на с. Лютидол, "Центърът на селото- привлекателно място за отдих и развлечение“ в с. Долна Кремена и два къта за отдих в гр. Мездра- източно от бл. 4 в кв. 101 и в междублоковото пространство на ул. "Христо Ботев“ №96.

Общинският съвет прие предложените промени и утвърди актуализирана транспортна схема на община Мездра по следните автобусни линии: Мездра- Враца, Мездра- Камено поле,  Мездра- Върбешница, Мездра- Руска Бела, Мездра- Старо село, Мездра- Типченица, Мездра- Ослен Криводол, Очиндол- Мездра, Игнатица- Зверино и Зверино- Оселна.

На сесията бяха приети изменения и допълнения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Мездра и допълнение в Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Мездра.

Приети бяха също финансовият отчет за първото тримесечие на т. г. на "МБАЛ - Мездра“ ЕООД и годишните финансови отчети за 2021 г. на общинските дружества "Транс-Авто-2015“ ЕООД и "Мездра-Автотранскорт-2003“ ЕООД.

По предложение на кмета на с. Зверино Стоян Петров, Общинският съвет реши централният площад в селото да бъде наименуван "4 юни“ в чест на паметното историческо събитие- преминаването през нощта на 22 юни 1876 г. (ст. стил) на група Ботеви четници, водени от военния командир поручик Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани.


По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се радвам, че..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28