Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Снимка: Красимир Каменов


Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г. 


Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли един пенсионер да изчисли сам какво ще е увеличението му? 


"От 370 лв., пенсията по член 68 се покачва на 467 лв., а пенсиите с непълен стаж- минималният размер е 396.95 лв. Заради новия размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се променят и останалите размери на пенсиите"- обясни за Радио Видин Светлана Флорова, началник отдел "Пенсии" в Национален осигурителен институт Видин. 


"Към пенсиите, за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., които ще се повишат с 10 процента, ще бъдат добавени и т.нар. COVID- добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и доходът от пенсия през януари 2022 г.  Добавките от 60 лв. ще се включат и в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. - с включените 60 лева. Максималната пенсия става 2000 лева", допълни Флорова.



В резултат на промените се очаква през юли средната пенсия да стане 666 лева. 


Това е ситуацията в общия случай. Какво обаче ще се случи с пенсиите на хората, на които част от трудовия стаж е протекъл в чужбина и възможно ли е тук да има някакви неприятни изненади?


"Възможно е да се получи така, че в малко от случаите, тези лица за момента да получат по-нисък размер на пенсията, в сравнение с до 30 юни. Това е така, защото 10 % се дава върху действителния размер на пенсията, а не върху приравнения..."


Социалната пенсия за старост става 247 лв. Промяната ще доведе до нарастване с над 45% на пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават социална пенсия за инвалидност. По закон нейният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.


Увеличаването на социалната пенсия за старост ще повиши размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. Добавката за чужда помощ за пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ се повишава от 127,50 лв. на 185,25 лв.



"Изплащането на завишените пенсии ще започне на 7 юли.
Тези, които ги получават по банков път, ще получат сумите по техните карти, а тези, които получават чрез "Български пощи", ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от графиците, които са изготвени от съответните пощенски станции", допълни Светлана Флорова. 


Как посрещат увеличението на пенсиите видинските пенсионери и цялото интервю със Светлана Флорова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00

Видински ученици отбелязаха Международния ден "Пеша на училище"

Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова.  "Има много ползи. От здравословните - подобрява..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40