Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условна присъда за бившата директорка на социални домове в Добри дол

Снимка: Радио Видин, архив

Осъдителната присъда срещу Н.П., бивша директорка на „Дом за възрастни хора с деменция“ и „Дом за стари хора“ в с. Добри дол, област Монтана, влезе в сила, съобщиха от Прокуратурата.

Тя е била предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана.

Разследването срещу Н.П. е започнало след извършен през 2017 г. одит на дейността на ръководените от нея социални институции. Тогава е било установено, че в Домовете липсва изградена „Система за финансово управление и контрол“, което довело до съществени нарушения при разходване на средствата за издръжката им. В нито един от случаите на закупуване на материали нямало заявка за необходимостта им, утвърдена от директора. С цел документалното им отчитане били сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми, изготвени неистински фактури, с прикрепени към тях фискални бонове. Впоследствие те били представяни от Н.П. пред касиера за осребряване, като парите били получавани от нея на ръка.

Действайки по този начин, осъдената получила от касата на ръководените от нея институции сума в общ размер на 189 523 лева.

Съдът признал Н.П. за виновна за длъжностно присвояване и умишлено неполагане на достатъчно грижи за повереното й имущество. В резултат на действията й са причинени щети за 195 509,60 лева.

Тя е оправдана по обвиненията за престъпление по служба - издаване на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за съзнателно сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил.

На Н.П. е наложено общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което се отлага за срок от 5 години. Тя е лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на държавно или обществено имущество, за срок от 5 години.

С влизането в сила осъдителната присъда не подлежи на обжалване и протест.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

12 % активност в Монтана, по-нисък интерес към изборите за ЕП

По-висока е интересът при гласуването за Народно събрание към 11 часа в област Монтана, показват данните на РИК, които отчитат 12,65 % активност. Единствените общини, минали границата от 20 % активност, са Георги Дамяново - 21,78 %, следвана от Чипровци с почти 21 %. Най-нисък интерес към момента се наблюдава в Монтана, където са гласували малко..

публикувано на 09.06.24 в 12:04

Към 11 часа във Видин: почти 11 % активност за НС, 10,5 % за ЕП

10, 98 % от избирателите са упражнили правото си на глас за български парламент в област Видин към 11 часа, сочат данните на РИК. Най-голям интерес към изборите за момента се регистрира в община Бойница, където са гласували 25,32 %, както и в Макреш с 21,41 %. В община Видин гласувалите са едва 8,23 %. 10,46 % е активността за Европарламента към..

публикувано на 09.06.24 в 11:47

По-голям е интересът към националните избори в Мездра

Гласуването във всички секции в община Мездра протича нормално.  По последни данни от Общинска администрация за ЕП са гласували 1841 души, което е 11.20% от имащите право на глас.  За Народно събрание активността е малко по-голяма - 2025 гласа, 12.29%. В изборите за Европейски парламент право на глас в общината имат 16 435 души, а за български..

публикувано на 09.06.24 в 11:36

10 % избирателна активност към 11 часа

10% е избирателната активност към 11 ч. днес, показват данните на  "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. С 6 % се е вдигнала активността обаче от 9 часа, когато тя беше 4 %. 

публикувано на 09.06.24 в 11:34

Жалба за несложен печат на машинна разписка е постъпила в РИК-Враца

Една жалба за несложен печат на разписка от машинно гласуване е получена в Районната избирателна комисия във Враца, съобщиха говорителите Силия Иванова и Красимир Колев.  Те обясниха, че имат указания от Централната избирателна комисия, дори и да липсва печат върху машинните разписки, вотът на избирателя да бъде броен.  Говорителите обясниха още,..

публикувано на 09.06.24 в 11:10

240 са избирателите във видинската 45 СИК

Гласуването с две бюлетини в днешните избори 2 в 1 предразполага към грешки, но работата на членовете на секционните комисии е да следят и да не допускат такива.  Това обясни председателят на 45-та СИК във Видин Десислава Данова. По думите й изборнитя ден в секцията с 240 избиратели е започнал нормално.  "Денят стартира нормално, гласува се..

публикувано на 09.06.24 в 11:05

Избирателите от Кула искат нови възможности за работа

Нови възможности за работа и по-добър живот очакват след изборите жителите на пограничната община Кула.  Анкетирани обясниха, че безработицата е най-големият им проблем.  "Да има повечко работа... Да се пооправи тази държава, да я няма тази бедност... Да се промени към добро... Да живеем по-добре... Заплата, работа, да стигат парите, искаме да..

публикувано на 09.06.24 в 10:36