Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза на ценностите - основната причина за рецидивисти на пътя

Снимка: Радио ВИДИН
Две млади жена загинаха на място преди дни при тежка катастрофа на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Свети Наум" в София. Шофьорът, причинил трагедията е 35-годишният Георги Семерджиев, с над 50 нарушения на пътя. Джипът му е бил спрян от движение, тъй като на 11 юни Семерджиев е карал дрогиран. Въпреки това той сменя табелите с немски и продължава да кара. Във фаталната вечер е шофирал с над 120 км в час. Това е поредният случай с дрогиран шофьор. За пореден път гражданите организираха протест  с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите. За пореден път си задаваме въпроса защо се случи това и можеше ли да бъде предотвратено?

Видинчани също имат позиция и отношение към подобни инциденти, смятат, че това е сериозен проблем в България, показа наша анкета:

"Всеки ден някой ме засича или такси или тир, тъй като идвам от зоната към Калафат, второ свидетел съм на възрастни шофьори, които не реагират и не са адекватни. Също - младите шофьори... свидетел съм на това как правят дрифтове, никакво наказание... Навсякъде има камери и би трябвало да има контрол... Всеки трябва да има отговорности... Абсолютно безхаберие относно живота на хората... Трябва да направят смъртна присъда за такива инциденти... Полицаите са му дали право да бъде убиец... Ами като човек с много пари - за такива няма наказания... Често минават тези млади хора на червено, никой не спазва правилника, това не може да се оправи... Със строго наказание пак няма да се реши въпросът.."


"Всички ние видяхме безсилието на държавата и неспособността да се оправи с един хроничен проблем." - така коментира случая Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив:


"Не можем да се борим с такива хора, които системно нарушават закона, рецидивисти, ако нямаме единна национална политика, поне по отношение на пътната безопасност е ясен органът, който трябва да спуска правилата... ...Имаме пряко подчинена на министър-председателя  Държавна агенция, която във всеки момент може да изработи норми и мерки и те да станат задължителни... Пътната безопасност застрашава националната сигурност в момента."

С
поред видинския психолог Николай Нетов, хората, които биха могли да извършат такова нещо са много, а в основата на проблема са   ценностната система, семейството, личния пример, училището, обществото:


"Това е едно явление, което придоби уродлива форма и се наложи в нашето ежедневие...Аз бих искал да говоря за развитието на човека, защото тези хора са между нас, те живеят с нас, извършителите на такива деяния... И като излезе това наяве всеки казва "Къде е държавата?"... Когато виждаш, че едно дете проявява агресия... Смалихме прага към тази агресия и оставихме младите да проявяват недопустими инстинкти , а това става част от неговата личност и оттук идват тези неща. Много са хората, които биха могли да извършат  такова нещо... Причината е много дълбока - това е криза на ценностите, това не може да се реши от институция, може да се реши със съзнанието, с активното желание  на всеки един от нас."

Обществото ни трябва да бъде будно, да бъде съпричастно и  критично към подобни прояви.

Съществуват възможности за подаване на сигнали за ПТП и за нарушители на пътя на телефон 112, има мобилно приложение за сигнали и всякакви злоупотреби и нарушаване на реда.



Повече по темата може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00