Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев: Вървим към предсрочни избори, което е най-лошият сценарий във времена на кризи

Светлин Тачев
Снимка: Личен архив

България отново е в тежка политическа криза след като "Има такъв народ" се оттегли от правителството, опозицията използва момента и гласува вот на недоверие към кабинета Петков, а Асен Василев не успя да събере подкрепа за нов Министерски съвет. По всичко личи, че отиваме към нови предсрочни избори, обясни политологът от агенция "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев:

"Шансовете за съставяне на правителство са вече по-скоро в сферата на теорията, отколкото на практиката, така че най-вероятно вървим към парламентарна криза и предсрочни избори. Идеята в момента да нямаме правителство и да вървим към предсрочни избори е възможно най-лошата, която може да ни се случи в условията на няколко кризи плюс война на няколкостотин километра от нас по простата причина, че ни е необходимо действащо Народно събрание, все пак сме парламентарна република, и, разбира се, действащо редовно правителство. Големият проблем е, че се случи от нищо нещо, начертаха се червени линии, изговориха се много крайни приказки един срещу друг, за да се стигне до момента, в който се намираме на прага и на политическа криза, което на фона всички други кризи ще задълбочи всеобщата криза, която се случва в България. С крехко мнозинство, както опита "Продължаваме промяната", действащо правителство много трудно би управлявало. То трябва да може да поддържа кворум, да може да взима постоянно решения, защото липсата само на няколко депутати може да доведе до блокаж на правителството... Никой не си прави илюзии, че правителството на четворната коалиция можеше да издържи цял мандат. Това са четири различни формации, с различни идеологически профил. Направиха тази коалиция по простата причина, че избирателите така наредиха политическите формации, че това беше единствената възможност да се вземе решение, което да не позволи държавата да блокира. Даваха му хоризонти поне до местните избори догодина, а то приключи на практика много по-рано и доста неочаквано. Правителството правеше грешки, все пак това са нови хора, неопитни, но един от големите проблеми беше липсата на комуникация, както вътре в самата коалиция, така и с гражданите. Не успяха да се аргументират пред гражданите и гражданите да ги разберат."

Предстои тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на втората по големина политическа сила в парламента- ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов обаче обявиха, че веднага ще върнат папката. Опит да съставят правителство с третия мандат заявиха БСП, "Демократична България" и ИТН.

"Теоретично има възможност- вижда се и в БСП, и в "Демократична България" желание да не се ходи към предсрочни избори, а напротив- да излезем от политическата криза, за да може държавата да функционира нормално. Подобно нещо се наблюдава и в "Има такъв народ", които на практика извадиха своите министри от действащото правителство, за да се стигне до неговия край. Това показва едно нещо- всички тези формации разбират, че не е сигурно какви ще бъдат електоралните нагласи, кой къде ще бъде нареден и дали някой от тях няма да изпадне под 4-процентната бариера. В случая обаче в последните дни виждам в "Продължаваме промяната", които също искаха да се състави ново правителство, по-скоро желание за път към предсрочни избори, което може да се дължи на различни фактори. Един от тях е, че усещат някаква сила, може би усещат, че обществото в някаква степен ги разбира. Всичко това е в сферата на предположенията и изобщо не е ясно какво ще се случи на едни нови предсрочни избори по простата причина, че със сигурност отново ще има фрагментиран парламент и този фрагментиран парламент не е много сигурно дали може да произведе ново правителство. Невъзможността да произведе ново правителство означава да ни вкара в спирала от нови избори, което е възможно най-лошият момент в условия на няколко кризи и задаваща се тежка зима с много нерешени проблеми. Заради това важното е да се търсят компромиси, да се подават ръце, да се градят мостове, въпреки че с третия мандат това нещо ми изглежда наистина много трудно. Това означава "Има такъв народ" да бъдат върнати отново на масата на преговорите. А всеки опит за сформиране на правителство примерно с ГЕРБ не съм сигурен дали би бил разбран електорално от гражданите."

Според политолога президентът Радев ще има ключова роля дали ще има и кога предсрочни избори.

"Важно е да отговорим на един въпрос- всъщност той иска ли да има предсрочни избори или не иска. За някои анализатори той бърза за тях, но за мен той по-скоро не ги иска и заради това е толкова обран в изказванията си, държи се на равно разстояние от всички политически формации. Това е по една много проста причина- в периоди на криза той трябва да управлява чрез служебен кабинет и всички негативи върху служебния кабинет ще се отразяват и върху неговата персона. Сега има възможността да определи коя да е политическата формация, която да вземе третия мандат и от това ще се види до каква степен той има желание да се състави правителство или да се върви към предсрочни избори. Със сигурност президентът ще остави някакво време, за да могат да бъдат приети законите, свързани с Плана за възстановяване. Президентът винаги е давал възможност в такива моменти парламентът да си свърши работата."

Следващият парламент отново трудно ще състави правителство, прогнозира Светлин Тачев и добави, че изборите ще са тест за евроатлантизма в България:

"Партиите с по-русофилска насоченост вероятно ще получат увеличение на своята подкрепа. Заради това "Възраждане", и до някаква степен ГЕРБ, бързат за предсрочни избори. Когато сме в момент на кризи, е необходимо, въпреки големи компромиси, да се даде възможност за кабинет, който да е експертен. Между другото, от "Демократична България" в момента също говорят за експертен кабинет, което е една възможност за преодоляване на политическите противоречия между отделните партии, включително и в един бъдещ парламент включването на формации като ГЕРБ. Всичко това обаче трябва да се случва на експертно ниво, трябва и ясно да се начертаят границите, през които не може да се преминава, защото ще има ясен електорален отзвук след това. Със сигурност ни очакват интересни предсрочни избори, най-вероятно с по-ниска избирателна активност и размествания в Народното събрание, но определено парламентът отново ще е фрагментиран, което трудно ще доведе до съставяне на правителство."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20