Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 юли 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7. клас. Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети.


Във Враца ще глобяват ползвателите на електрически тротинетки, които се движат с висока скорост по централната пешеходна зона.


Полицията във Видин отправи съвети след зачестили опити за телефонни измами.


Продължава премахването на опасни клони и дървета в Лом.


33 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в Северозападна България, най-много са в област Враца -18, в Монтана са 9, а във Видин - 6 случая. 


341 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2022/2023 г. са приети в община Кула. 235 са от община Кула,  74 от община Грамада и  32 от община Бойница.


С първи и втори места се завърнаха от международния фестивал в Турция Turkish HOPE  Емили Стефанова и Алесио Донеду  от ломската вокална група "Шоколадче".


Дни на отворените врати и пленер  по изобразително изкуство "Рениарт" стартира в Монтана. В него се включват настоящи и бивши ученици, както и хора, имащи отношение към рисуването.


Мездренският хор взе участие в Деветия Национален Фолклорен Фестивал "Пъстра шевица".


В най-старото читалище в община Мездра - "Просвета 1897" Долна Кремена, днес бе открита Лятната занималня с децата. Тази година инициативата е под надслов "Занималня на открито".

Приключи творческия сезон за читалището в Кула.


Симфониета Видин е подготвила един от последните си концерти преди ваканционния август. В програмата са включени изпълнения на солистите Янко Маринов (пиано), Деница Казакова (цигулка) и Дарин Ламбрев (виолончело). Диригент е маестро Петър Димитров.


Ценко Чоков влезе във врачанския затвор. Минути преди края на работния ден вчера бившият кмет на Галиче е бил въдворен в килия. Заедно с него тежкия портал на врачанския затвор са прекрачили синът му Мартин, както и още двама души – Димитър Каменов и Иван Тодораков.

Три дни ще продължи тазгодишното издание на Международния събор в прохода "Кадъ Боаз", съобщиха от Община Белоградчик. Границата между България и Сърбия ще бъде отворена на 22 юли, петък, в 13 часа.

510 лв. бяха събрани на благотворителния базар в подкрепа на Елена Ангелова от Брегово, на която предстои трансплантация в чужбина. С тези пари събраната сума към момента възлиза на 103 160,12 лв.

Националната инициатива "Пазител на традициите" събира номинации за участници  в  7 категории - фолклор, занаяти, изобразително изкуство, готварство, организация, личност и селище.

Президентът Румен Радев връчва утре в 11 часа втория проучвателен мандат съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Ще го получат ГЕРБ-СДС. Вчера държавният глава съобщи, че ако ГЕРБ върнат мандата, ще организира втори кръг консултации с парламентарните формации.


Габриела Иванова и Мартин Лишковски– бивши солисти на певческа група „Пъстренец Jr.“, ще обучават деца по народно пеене, солфеж и елементарна теория на музиката в Младежкия дом в Монтана.


От 17 до 20 юли в Мездра ще се проведе Вторият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра". Организатори на събитието са Ансамбъл „Мездра“ и НЧ „Просвета 1925“ с подкрепата на Община Мездра.


От 25 до 30 юли Видин ще бъде домакин на единадесетото издание на фестивала "Дунавски вълни". В програмата са включени концерти, театрални представления, арт работилници, фолклорен празник, спортни събития.


Учениците, които участват в клуб Роботика към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин ще почиват в град Банско през август, по Националната програма "Отново заедно", която предоставя безплатна почивка на българските ученици. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53