Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат мерките срещу COVID-19 в шест области

Носенето на маски на открито беше задължително до 13 май
Снимка: Радио Видин

България е в положение на надигаща се вълна на COVID, очакваме доста по-голям брой случаи. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50%, към юли се увеличава на над 65%. Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика. 

От днес в 6 области, сред които и Враца, са въведени противоепидемични мерки като носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра. Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни. 

"За здравни заведения и за социални да, иначе не... Не ми се слагат тия маски... Ако се затегнат няма да се притеснявам, какво да правя, щом така трябва... Доколкото виждам, никой май не ги спазва... Да се затегнат мерките, но които могат да се спазват и се спазват... Като лекар знам, че тия маски нищо не предпазват, но трябва да има ограничения, да, да се пазят хората, да, и в обществени места е хубаво нали маската, в смисъл там да, но иначе по улицата няма смисъл от тях толкова... Ами според мен е редно, да, хората трябва да са в безопасност все пак, поне в затворените помещения, където има струпване на хора, според мен на никой няма да му стане нещо, ако си сложи маска", споделиха видинчани.

Проф. Христова припомни, че вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока. По думите й маски трябва да се носят по време на масови събирания на закрито и в градския транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00