Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куклен театър и изложба на кукли забавляваха видинските деца

8
Снимка: радио Видин

Куклен театър по  японска приказка бе представен в третия ден от Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни", който се провежда във Видин за 11-та поредна  година. Видинските деца гледаха  драматизация на приказката "Гон, малката лисица” на Ниими Нанкичи. В постановката участва Юлия Коларова, куклена актриса  в театър "Арт ленд", която сподели:


"Днес на този прекрасен фестивал ще представим японска приказка, после децата ще могат да се докоснат до кукли и накрая ще могат да си направят едно корабче... Това е приказка със специална техника "камишибай"- разказ с картинки. Ще научат много нови думи и една интересна история."
 

Мария Банова е сценограф и куклен режисьор в театър "Арт ленд":
 

"В случая сценографията и режисурата са мои... Изложбата, която сме подготвили това са кукли, които вече са в архива на театъра, ще им обясним техниката на водене, да могат да ги пипнат, да видят как се движат... Тези кукли всичките аз съм ги правила... Реших, че куклите трябва да имат нов втори живот и създадохме тази изложба с подкрепата на Национален фонд култура... Това е първо представяне в България на тази изложба, предстои ни Бургас, София..."


 
Децата с интерес наблюдаваха куклената постановка, научиха нови думи на японски и се включиха в създаването на края на приказката.


"Научих се да казвам "аригато и комичиуа"... Почерпиха ни с бонбони, защото актрисата днес има рожден ден... Всички трябва да се обичаме, разбрах... Винаги съм искала да стана актриса... Разбрахме за японската култура, че всички се подкрепят и се забавляват... Хубаво е, че има такива постановки даже и за възрастните, не само за децата, поне всяка седмица да има подобни инициативи...Такива постановки учат децата на добродетели.."
 
Децата можеха да се докоснат до куклите, изработени от Мария Банова, и да се опитат да ги движат.

Срещата завърши с изработване на корабче от вълнени конци, което всяко дете  си взе за вкъщи.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51