Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатиците - съвети при избор и експлоатация

Снимка: Радио Видин

Високите температури в разгара на лятото са истинско предизвикателство за ежедневието ни. В градовете прохлада почти не може да бъде открита, дори и в по-късните часове на деня, чувството, че си в пещ не изчезва. Все пак помещенията, в които има климатици са глътка въздух за хората. Без значение дали сме на работното място или вкъщи, без климатик е истинско изпитание в екстремно високите температури. Точно това е и причината в момента климатиците да са много търсени. За охлаждане и най-евтиния климатик върши работа, но не всички могат да отопляват, обясни за Радио ВИДИН Ангел Димитров управител на магазин за климатични системи "Ангел Клима":

"Търсенето е голямо, особено сега тези месеци, не може да смогнем. Търсят инверторни климатици, търсят и хиперинверторни, може би с връзка с поскъпването на електроенергията. Примерно разликата между една 12-ка с три плюса и 12-ка с един плюс икономията, примерно ще бъде 20-тина лв. разлика в месечната сметка на разхода на климатика. Гледам, че има интерес към всички, всеки според финансовото си състояние... Много хора си купуват от сега мислят за зимата и си търсят и за двете. Значи за охлаждане и най-евтиния върши работа. За отопление вече не се справят."

При инсталация, вътрешното тяло е важно да бъде разположено така, че да не духа директно в хората, допълни Ангел Димитров:

"Значи винаги се гледа така, да не духа директно към човек. Защото лятно време, при охлаждане дето се вика може да изстине човека. Има значение това нещо... Климатика не е хубаво да се изключва задава се една температура примерно 26-27 градуса и се оставя да работи, в автоматичен режим на вентилатора. Може ако някой много му духа да си го намали, има sleep (сън) режим, тих режим. Както и за отопление по същия начин. Той климатика като си постигне температура външния агрегат изключва и си върти само вътрешния въздух. Така, че не е фатално въобще, никакъв разход на енергия, 20-30 вата за вътрешния вентилатор това е." 

Въпреки горещините, някои видинчани не използват климатици, нямат и не биха си закупили, а за справяне с жегите намират алтернативи. Други пък се възползват от прохладата, която носят тези електроуреди, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Нямам климатик, цял живот съм работила на климатик и вечно кокалите са ме болели... Аз имам климатик, но го пускам вече, когато ми стане непоносиму, малко да поохлади стаята, след това го намалявам и след това го изключвам. Не ползвам през целия ден... Кой му е жега много ползва, кой не му жега не ползва. Аз климатик нямам... Да, ползвам климатик, само през деня... Ползвам климатик, защото е жега, смисъл не го ползвам винаги, през деня, когато е най-горещо... Не ползвам, защото отваряме прозорци навсякъде. На село ни е хладно. Няма и да купя, нямаме пари за ток." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18