Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама видинчани спечелиха европейски титли по кану-каяк за ветерани

4
Снимка: Радио ВИДИН

Двама видинчани станаха европейски шампиони в дисциплината кану-каяк маратон. Първенството на стария контитент се проведе в Дания, като Кирил Кирилов и Йордан Митев участваха във възрастова група "ветерани между 65 и 69 години". Видинчаните спортуват активно и искат да докажат на младите си съграждани, че за волята и характера няма пределна възраст.

"В нашата възрастова група се състезавахме на 15,4 километра- четири дълги обиколки на езерото и една по-къса, като се финишира пред трибуните. Представянето ни беше отлично. На едноместен каяк съм първи в моята възрастова група, на другия ден имаше двойка каяк на същата дистанция- двамата също финиширахме на първо място. Спечелихме златните медали и на двете дисциплини. Конкуренцията беше много силна. При двойките бяха ужасни условията- времето беше много студено- около 13 градуса, силен вятър, вълни, водата влизаше в лодката. Бяхме по-силни от останалите, но не беше лесно", разказа Кирил Кирилов.

"На пилона имаше българско знаме благодарение само на нас двамата. Ако не бяхме там, нямаше да се чуе химна на България, нямаше да се вдигне знамето на България. Представихме достойно страната си. Надявам се да бъдем сериозен пример за младите спортисти. Това е нашата цел- младите спортисти да видят, че такива "пенсионери" като нас отиват на състезания и се представят достойно. Това да им послужи като пример. Надявам се догодина отново да участваме. Ще се подготвим още повече. Хубаво е, когато получиш златен медал и станеш шампион. Това е едно много приятно усещане. Дано младите се активират и започнат да спортуват", добави Йордан Митев.

"Надявам се, че това ще стимулира малко повече гребането във Видин. Ако някои организации и фирми могат да помогнат на гребната база, би трябвало да го направят, защото това е един от най-видинските спортове. Надявам се и че повече млади хора ще се заинтересуват и ще започнат да се състезават и в дисциплината маратон. Не е чак толкова трудно, не е чак толкова опасно, стига човек да има желание. Желанието е най-важно", каза още Кирилов.

Миналата година Кирил Кирилов и Йордан Митев участваха и в световното първенство по кану-каяк за ветерани, където се наредиха на седмо място.

Повече за спортните им кариери, очаквайте в неделното ни спортно предаване Клуб Спорт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Световният рекорд на Цанко Цанков е признат

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди (OWR). От организацията изпратиха на Цанков сертификат за автентичност и поздравления за успеха на 19 септември.  В него пише, че плуването е било по..

публикувано на 04.10.24 в 16:41

Срещу неудобен съперник започва участието на Монтана в Адриатическата лига

Баскетболистките на Монтана започват участието си в Адриатическата лига при жените.  В събота тимът на Преслав Пешев гостува на Цинкарна /Целе/, който е три пъти шампион на Адриатическата лига и за мнозина е най-класния отбор в първенството.  "Не си спомням победа в Целе, възможно най-трудният съперник. Предвид обаче амбициите, които заявяваме този..

публикувано на 04.10.24 в 15:26

Траялният офроуд дебютира в Северозападна България

В бойчиновското село Мърчево ще се проведе през почивните дни състезание по траялен офроуд. За първи път подобен вид автомобилно състезание ще има в Северозападна Българи, каза кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. "Двама ентусиасти от Мърчево, Теодор и Иван, и едно младо момче, което е от Монтана, казва се Калоян, направиха среща..

публикувано на 04.10.24 в 15:14

Феновете на Ботев с безплатен превоз за гостуването в Пловдив

Фенове на Ботев /Враца/ се организират да подкрепят любимците си по време на следващия им мач.  В неделя тимът на Христо Янев гостува на Хебър /Пазарджик/, като срещата от програмата на 11-ия кръг на Първа футболна лига ще се изиграе на пловдивския стадион „Локомотив". Фенклубът на врачани организира безплатен превоз за срещата, текат и записвания...

публикувано на 04.10.24 в 14:51

Берковският клуб "Върколак" - шампион по ММА

С шест медала и отборна купа се завърна берковският  клуб "Върколак"  от  Държавния личен шампионат по ММА. Надпреварата се проведе н а 27-28 септември в град Горна Оряховица, а у частие взеха клубове от цялата страна.  При голяма конкуренция отборът на клуб "Върколак" от Берковица спечели 6 медала – 2 златни, два сребърни и два..

публикувано на 03.10.24 в 17:55

Съдия от професионалния футбол за мача на "Бдин" с "Локо"

Владимир Кирилов от Плевен, който ръководи мачове във Втора лига, е определен за главен съдия на дербито от 6-ия кръг на Северозападната Трета лига между "Бдин" Видин и "Локомотив" Мездра. Странични съдии ще бъдат Мартин Мачев, също от Плевен, и Венцислав Банчев от Ловеч. Четвърти съдия - Петър Иванов от Монтана, делегат на мача Бойчо Бойчев от Враца...

публикувано на 03.10.24 в 13:33

"Локомотив" (Мездра) завърши наравно в приятелска среща

2:2 е крайният резултат от изиграната приятелска среща в Тетевен между аматьорския национален отбор на България и третодивизионния "Локомотив" (Мездра) .  Селекцията на националите бе водена от Емил Велев, с помощници Валери Свиленов и Атанас Апостолов. Те поведоха с 2:0 до края на първото полувреме. Първия гол реализира Василийе Милованович,..

публикувано на 03.10.24 в 13:19