Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни личности мотивираха младежи във Видин с истории за първата си работа

| обновено на 04.08.22 в 15:39
3
Снимка: Радио ВИДИН


Националната кампания #Първа работа събра известни личности във видинския драматичен театър. В инициативата се включиха родените във Видин: Георги Милков - журналист, Деян Каменов - вокал на D2 и актьорът Николай Станоев. Участваха също певицата Прея и актрисата Яна Маринова. На сцената те разказаха за тяхната първа заетост. По интересен начин, благодарение на своите артистични умения представиха и специално селектирани от жури разкази и есета на младежи на тема "Първа работа". Идеята е чрез известните личности да се даде по-голяма публичност на проблемите, пред които се изправят младежите в професионалната си реализация, обясни за Радио ВИДИН Наталия Ефремова служебен заместник министър на труда и социалната политика:

"... Те четат техни есета на млади хора и по този начин мотивират други свои връстници по един интерaктвиен начин, да не се притесняват от начина по който се търси работа... Когато видиш един истински пример, защото това са реални истории, които са разказани от младите хора, може да се придобие смелост да се прави това, което ти е на сърце. Ако ти е желанието да работиш и живееш в един по-малък град далеч от мегаполиса, няма по-хубаво нещо от това." 

Кампанията дава шанс на млади хора да се ориентират в един много важен етап от живота си, коментира за Радио ВИДИН журналистът Георги Милков:

"Всички сме минали през този период, така че тази програма дава възможност на млади хора да се ориентират, да намерят ако не най-правилното място за бъдещето им кариерно ориентиране, то поне да им даде възможност да изкарат някакви пари за лятото... Аз освен, че представям в театъра разкази съм и част от журито, което подбра тези разкази. Върнаха ме, в онези години и ми стана някак мило и приятно да чета, пък и доста грамотно написани. Аз самият съм с много добри впечатления от тази кампания. Помня моята първа работа разбира се. Аз бях първи курс студент и отидох на стаж, който никой не го беше организирал, нито ми беше помогнал, просто почуках на вратата на редакцията на "24 часа" - най-големият тогава вестник на Балканския полуостров и исках да стажувам там. И ето на, 20 години, още го карам този стаж, така се оказа... Аз така или иначе не успях да остана тук във Видин. Но може би и времената бяха различни, тогава бяха такива времена, аз завърших математическата гимназия 91-ва година, целият свят беше с краката на горе, сега не че е по-лесно, но някак си светът изглежда по-подреден. Струва ми се, че сега има повече възможности да останат тук, защото дори без да съм правил някакво разследване специално или да съм се интересувал, най-малко се сещам за една възможност, която по наше време я нямаше. Сега човек може да работи и по интернет. Иначе с всяко следващо идване виждам как този град се развива и виждам все хубави, които се случват... Младите да се опитват да вярват на сърцето си. Знам, че това звучи трафаретно и някак си като извадено от книгите. Но това е единственото нещо, на което могат да разчитат..." 

Едно от есетата, които бяха представени на сцената на драматичния театър бе това на Мадлен Аспарухова от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин, която сподели за Радио Видин, че е била заинтригувана да сподели своя професионален опит:

"Аз имам късмета да си работя мечтаната работа, на мечтаното място и просто така ме заинтригува да споделя моят опит, как съм стигнала до тук, с какво се занимавам, какво правя. И буквално за час или два написах професионалния си път до този момент..."


Певицата Прея разказа за своята първа работа и представи селектираното от жури есе на Мадлен. Спортният журналист Камен Алипиев беше водещ на събитието. 

Кампанията се реализира от Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00