Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 август 2022 година

Снимка: Радио Видин

Служебният заместник-министър на транспорта и съобщенията Николай Найденов посети Дунав мост 2 днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2.

Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на граничния пункт при Видин. Очаква се официално становище на румънската страна по документа.

Ръст на новозаразените с COVID-19 спрямо предния ден отчитат здравните власти. В Северозапада са установени 116 нови случая. В област Видин са регистрирани 18 положителни проби, във Враца 57 и в Монтана 41.


Цената на метана достигна рекордно висока стойност в България. В момента той е на цена около 5 лв. за кг., което го прави най-скъпото гориво за автомобил. Заради високите цени много хора предпочитат да преминат на алтернативно гориво.


Много висок стил на изказ и материал, който не е съобразен с възрастта на учениците. Това са част от проблемите, които констатира изследване на образователното министерство. Според изследването учениците от първи до десети клас най-много се затрудняват с математиката.


Монтана се присъединява към кампанията "Искам да съм полезен… Рециклирай ме!". В парк "Монтанензиум"  е поставена инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки т. нар. "Шишеяд".


Първан Видов и Никола Костов, прокурори и съдебни служители, встъпиха в длъжност "прокурор" в Районна прокуратура - Монтана. Двамата са с продължителен юридически стаж и голям професионален опит като разследващи полицаи и ръководител - групи разследване в СДВР - София.


Община Белоградчик обнови панорамната площадка в началото на "Алея на здравето". Досегашната дървена конструкция на съоръжението, изградено през 2005 година, е сменена с по-здрава метална такава с по-дълъг експлоатационен срок.


Кметство Алтимир се премести в нова ремонтирана сграда в центъра на селото. Администрацията вече ползва удобни кабинети изградени в ритуалната зала на местното читалище. Помещенията са със сменени дограма и врати, извършено е и саниране.


Обновиха две улици в село Ковачица, община Лом. На пътните участъци е положен асфалт, какъвто до момента е липсвал. Улиците са асфалтирани с европейски средства по "Програмата за развитие на селските райони".


9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги. Видинчани посещават местната регионална библиотека и се възползват от възможността да четат всякаква разнообразна литература.


Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от жега и жажда не по-малко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва. Особено опасен за четриногите в горещините е топлинният удар.


Балетен уикенд предстои на откритата сцена над Белоградчик в рамките на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали"


Общинският съвет в Монтана се събира на извънредно заседание на 16 август - вторник. Това се налага, след като в петък в Държавен вестник излезе актуализацията на Държавния бюджет. Монтана получава близо 1 милион лева. 


Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август. В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59