Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Снимка: Радио Видин

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%. Какво се случва със строителния бранш и ще успее ли да продължи да работи, въпреки икономическите и политически сътресения у нас през последните месеци? Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има и фалити на фирми. Средно месечно от регистъра на строителните фирми отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200- 1300 фирми могат да прекратят своята дейност. Това каза в интервю за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"Като цяло политическата криза и управлението на "промяната" се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл. Общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година, отнесено към предишния съответен период, общото намаление е 40%. Само в инфраструктурното строителство е 42% и в другите сектори на строителството е 39%. Говорим наистина за драстично намаление със сериозни последици от това."

Преизчислени ли са договорите на строителните фирми, заради инфлационните процеси и непрекъснато растящите цени на строителните материали- още от Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"При масовите строителни материали увеличението е някъде между 30 и 50- 60%. Това, което управляващите се опитват да внушат на общественото мнение е една тенденция, която продължава от няколко години и се засили особено много през последната и таза година. Тя е да се внуши на обществото, че строителния бранш се състои от крадци, измамници, мошеници, от алчни хора. Ако погледнем България какво представлява- тази нова България е построена от нас, от строителите и то не благодарение, а въпреки политиците."- уточни Валентин Николов и допълни, че постигнатият успех е без рестрикции на чуждите фирми, а на базата единствено на конкуренцията. 

За коментар потърсихме строителни предприемачи от Северозападна България- разговаряхме с инж. Жоро Василев, собственик и управител на строителна фирма във Видин: 

"Дейността ни стана много сложна от една година насам, а може би и малко повече, поради покачване на цените на всички строителни материали. Някои са с двойно по- високи цени, а някои и с повече. Доста от фирмите започнаха да се задъхват, стана много трудно строителството, особено за тези, които вече имат сключени договори с държавата и с общините, и тези договори не подлежат на анексиране. Ние горе долу избягахме от нещата, имахме леки сътресения, но ги приключихме, поради простата причина, че нямаме обществени поръчки. В момента се занимаваме със собствено строителство, изграждаме един жилищен блок, който си е на фирмата, което също е много трудно, защото цените на материалите са вече високи, а не можем да вдигнем цените не жилищата с толкова много, защото във Видин специално знаете каква е покупателната способност на хората."- подчерта Жоро Василев.

Росен Дудушки е съдружник във врачанска компания, занимаваща се с проектиране, изпълнение и ремонт на всички видове строително- монтажни работи. Въпреки високите цени на строителните материали фирмата му продължава да работи, благодарение на това, че залага на частни оферти и плащанията се осъществяват нормално:

"При мен е малко по- различно, защото аз се оправям с частни обекти. В момента нямам никакви обществени поръчки и не играя отдавна, заради това, че цените не са актуализирани. Изпълнявам вече от две- три години изцяло частни обекти."- обясни Росен Дудушки.

Инж. Тони Петров е председател на Камарата на строителите в България за област Враца и описа като цяло ситуацията в региона. Отразяват ли се икономическите и политически сътресения у нас върху работата на сектора? 

"Няма как да не се отразят, те се отразяват на всяка сфера от живота ни. Относно цените на материалите и горивата ние сме пряко зависими от тези неща. Освен това цените на нашите обекти са формирани още преди една година, а докато се стигне до изпълнението минава и повече време, цените изостават, трудно е след това, не се прие никаква индексация и все още има несигурност по този въпрос. Всичките тези фактори оказват влияние върху работата ни и то в негативен план. Кризата се отразява зле както на нас, така и на инвеститора. Много от инвеститорите ни са хотелиери или хора, свързани с туристическия бизнес, които също пострадаха много от тези две кризи."- каза Тони Петров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20