Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От КНСБ настояват тя да бъде над 800 лева

770 лева минимална заплата предлага правителството

Видинчани категорично подкрепят увеличението

Снимка: Архив



Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство.

Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата. Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година. Именно по тези сметки на социалното министерство минималната заплата трябвало да стане 770 лв. Преди да бъде определена формула за минималната заплата ще има дискусия със синдикатите и работодателите, за да бъде приет механизъм, приемлив за всички, каза Лазар Лазаров, вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика.

"Ние ще продължим дискусията със социалните партньори, следвайки единия от основните принципи в директирата за осигуряването на адекватност".

Минималната заплата за 2023-а година трябва да бъде над 800 лева, а не 770 лева, се казва в позиция на КНСБ. Синдикалните експерти настояват като база за изчисленията да се използва средната работна заплата за страната за първото полугодие на 2022-ра година, която вече е над 1700 лева.

Видинчани подкрепят предложеното от служебното правителство увеличение.

"Около 1000 лева, Видин умира, ако не се намира инвеститор, тук се работи за минимална заплата... Най-малко 1000 лева са нужни на човек, трябва да се изгради и завод, който да поеме работни места, иначе няма да се решат проблемите с доходите... 800 трябва да бъде минималната работна заплата... Поне 800-900 лева трябва да получава един от семейството, за да живее то добре... Знаем какво е положението на града, знаем какво е положението... Това, което знам, е че минималната заплата трябва да покрива някакъв минимален разход, с който да се оцелява... Икономиката ни е сгрешена, трябват промени и да започнем да се изравняваме с ЕС, а към момента няма свободен бизнес и инициатива... Минималната заплата ще остане 700 лева или там колкото беше отгоре, промяна няма да има... За нормален живот във Видин са нужни поне 1200 лева...".

Предстои служебното правителство да изготви базов проект на Закон за бюджета през следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55