Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс насърчава предприемаческия дух сред младите в Област Враца

Снимка: Радио Видин

Евродепутатът Андрей Новаков обяви конкурс под надслов "Моята предприемаческа идея за област Враца", а спечелилите ще имат възможността да посетят Брюксел. Целта на инициативата е да насърчава и развива предприемаческия дух сред младите хора, обясни Андрей Новаков.

"Целта ми е да докажа на всички, че област Враца по нищо не отстъпва на всички останали области, макар както знаем Северозапада често да е сочен за регион, който изостава от останалите в България. Аз мисля, че една от стъпките за преодоляване, на каквито и да е различия, които имаме по отношение на развитието е с частната инициатива, с предприемаческия дух. Държавата може да създаде условия, но хората са тези, които ще го постигнат, затова организирах конкурс за млади хора от област Враца, които да предложат, да представят в три минутно видео своята идея за бизнес в региона, който би помогнал, както на тях, така и на хората от цялата област, като в конкурса могат да участват хора над 16 години, ученици и студенти. Надявам се училищата в града да откликнат, каквито вече сигнали имам. Голямата награда ще бъде на този отбор, който спечели с най-добра идея, ще бъде посещение в Брюксел, разбира се без да се налага да плащат, каквото и да било, за да ги срещнем освен с представители на Европейския парламент, така и с други предприемачи в сферата на иновациите, за да могат да се вдъхновят и да се върнат, да приложат наученото в техния регион. Има четири направления, в които могат да се фокусират те, като се започне с климат и околна среда, култура и туризъм, образование и обучение и цифровизация като отборите са от по пет души, четирима участници и един ментор. Журито ще оцени предприемаческите идеи и ще ги обявим на 8-и октомври, като тук искам да благодаря на партньорите на инициативата Община Враца, Община Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мизия, Младежки център Враца, Младежки дом Враца и вярвам, че това, че толкова много институции припознаха важността на темата означава, че сме на прав път с добра цел." 

Отборът от ученици или студенти следва да изпрати своята предприемаческа идея в рамките на 3-минутно видео на имейл: mariya.doncheva@andreynovakov.eu до 12 септември 2022 г. Основни критерии за оценка са иновативност, реалистичност на предприемаческата идея, устойчивостта ѝ във времето, оценка на риска, обвързаността ѝ с устойчивото развитие на Врачанска област, както и успешното ѝ представяне. Регламентът на конкурса, както и друга полезна информация можете да намерите тук. Наградата в четирите подгрупи ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Хаджитошев- лидерът в църковно-националните борби във Врачанско

Днес ще си припомним за личността на Димитър Хаджитошев - един от най-изявените лидери във врачанската история и наследник на видната фамилия Хаджитошеви. Роден е 1780 година, а баща му хаджи Тошо Ценов е едър търговец и общественик. един от първите известни и авторитетно хаджии в града. В продължение на съзнателния му живот, той и семейството му,..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Новопостъпили дарения показва в изложба музеят във Видин

Видинският музей ще представи на 22 октомври изложбата "Благословен е този, който дарява". С нея работещите в културната институция ще изкажат своята благодарност към хората, с чиито дарения през последната година е обогатен фондът на музея и ще отбележат Духовния празник на Видин - Димитровден. Това обясни директорът на Регионален исторически музей..

публикувано на 21.10.24 в 17:04

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици  след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни.  "Логично е да..

публикувано на 21.10.24 в 16:45
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00