Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

България спира износа на необработена дървесина през следващите три месеца. Заповедта на министъра на земеделието влиза в сила от днес и се отнася само за търговията с трети страни. Като причина за временната забрана за износ е посочен дефицита на дърва за огрев на населението.


Най-много пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана са се случили на второкласните пътища, каза в "Посоките на делника" главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция". От КАТ отчитат и леко увеличение на пътния травматизъм в областта.


С всеки изминал ден безпрецедентната криза по българските пътища се задълбочава. Срещу нея се обяви Министерството на вътрешните работи, въвеждайки 13 допълнителни мерки. 


В близките дни ще бъдат предприети действия спрямо 19-годишния младеж, който във вторник причини зрелищна катастрофа на булевард "Панония" във Видин. Предстои автотехническа експертиза, която да установи с каква скорост се е движел автомобилът.



Заради засиления трафик на моменти е невъзможно влизането и излизането от Видин. В някои спешни случаи тапите от тирове по Е79, изчакващите да преминат Дунав мост 2, са много опасни. Особено, когато става въпрос за свободното движение на автомобили на бърза помощ, пожарна и др. такива със специален режим. 


Бившият заместник-председател на 47-ото Народно събрание и видински народен представител Росица Кирова отправи днес предложение за временно решение на проблемите с трафика в района на моста „Нова Европа“ при Видин. Според нея част от летището край село Иново би могла да бъде използвана като временен буферен паркинг. Официалното писмо е адресирано до заместник-министър председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с копие до областния управител на Видин. 

Доброволци от БЧК-Видин имат готовност да раздават минерална вода на входа на Видин при образуване на тапи, заради тежкотоварният трафик. Подсигурената вече вода ще бъде раздавана там, където има необходимост.


Проект, целящ улесняване достъпа на гражданите и работата на администрацията на омбудсмана на Република България, бе представен във Видин от екипа на обществения защитник. Сред основните му цели са изработката и внедряването на електронна система за управление.


Изборни секции са разкрити в 61 страни за предстоящия парламентарен вот на 2-ри октомври. Повече от денонощие вече е активна и формата за подаване на електронни заявления за гласуване в чужбина на сайта на ЦИК. Този процес приключва в 24:00 часа на 6 септември. До 30 август партиите и коалициите, които са регистрирани вече за изборите, могат да заявят желание сами да бъдат заличени. На 31 август ще бъде изтеглен жребият за участие в изборите.


70 са регистрираните заразени с COVID-19 в трите области на Северозапада. 36 са новите случаи в област Враца и по 17 в Монтана и Видин. 


Общинска фирма ще превозва жителите в Оряховско. В петък от 10 часа на централния площад "Дико Илиев" в крайдунавския град ще бъде направен водосвет за освещаване и успех на новосъздаденото Общинско предприятие "Автотранспорт Оряхово 2022". 


До края на септември се очаква да приключи последният етап от обезвреждане на останалото количество серовъглерод на площадката на бившия торов завод "Химко" във Враца, това стана ясно на среща, организира от областния управител Георги Митов.


Ден на отворените врати за всички музеи и спортния комплекс се провежда днес в Кула. Всеки гост ще може да получи съдействие от движение "Северозапазване" за разходки, обиколки на обекти, нощувки в къщи за гости, преходи и информация за туризма в община Кула.

Групата за стари градски песни при НЧ "Просвета 1925 - Мездра"-  "Мездрея" , прибави поредното престижно отличие към богатата си колекция. Талантливите изпълнители завоюваха златен плакет при участието си на Балкан фолк фест "Златни пясъци 2022". 


На 18 август православната църква чества успението на свети Йоан Рилски, наричан още Чудотворец. Светецът се смята за покровител на миньорите, които отбелязват своят професионален празник. Празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.


Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от днес до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Спектаклите са от 20 часа. 


На 19 август Видински панаир 2022 ще отвори врати. В 19:30 ч. заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще посрещне официалните гости. В 20:00 ч. е началото на празничната програма, в която ще вземат участие Градски духов оркестър - Видин, Бреговската духова музика и самодейци от Народно читалище "Зора-1927 г.", с. Винарово, Община Ново село. В 21:00 ч. започва концертът на народната певица Славка Калчева.


През нощта на 24 август са възможни затруднения при продажбата на електронни винетки. Причината са предстоящите дейности по актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, които ще се извършват от 23:00 часа на 23 август до 3:00 часа на 24 август. 

Куклен театър "Мале-мале" ще изнесе представления пред деца в Мездренско. Турнето на артистите е в четири последователни дни и започва от Ослен Криводол на 25.08. от 18:00ч. в двора на кметството.


Юбилейният 10-и Средновековен фестивал "БъдинЪ" ще се проведе на 27 и 28 август в крепостта "Баба Вида". Основната част от събитията ще се проведе във вътрешния двор на крепостта. Входът е свободен.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39