Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови методи на преподаване в няколко училища от Северозапада

Училища за пример 2021
Снимка: Фондация „Заедно в час”

Четири са новите "Училища за пример" от Северозапада, които подобряват управлението и преподавателските си практики, в програмата на Фондация "Заедно в час". Тези учебни заведения са участници в третия випуск на програмата и през следващите две години ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и да прилага наученото в своята ежедневна работа, като го адаптира за своите и нужди с подкрепата на ментори - опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават през годината училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма, обясни нейният ръководител Ивелина Пашова.

"Тези, които са започнали през 2020-а, с тях сега продължаваме под нова форма приключението наречено подобрение на училището и подобрение на резултатите на учениците. Основните изводи от първите две години в програмата са, че от една страна учителите казват, че техниките, инструментите и стратегиите, които получават през обучението и подкрепата в програма "Училища за пример", са им много полезни и практични и много високо ценят това, че могат директно да ги приложат в класните си стаи и да видят някакъв резултат."

Новите образователни средища от Северозапада,  които започнаха програмата са ОУ "Христо Ботев", с. Търнава и СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй от област Враца и Първо ОУ "Никола Йонков Вапцаров" - гр. Берковица и Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" - с. Владимирово от област Монтана. Диана Банкова премина първият модул на програмата за тази година, който се проведе на живо в Трявна. Тя е преподавател в начален етап в СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй. Сподели, че е имала известен опит, защото преди години е преминала обучение по друга подобна програма на фондация "Заедно в час":

"Всъщност за нас това е началото на обучението. Имаме малко предварителен опит, тъй като участвахме преди 2 години в един друг проект на фондация "Заедно в час" - "FIERST", който имаше подобна насоченост, но това, което тук на това обучение преминахме, донякъде е подобно, но има и много нови елементи, които ще ни помогнат в работата. От нашата гледна точка обученията им са много различни като формати, като усещане и инструментариум от това, с което сме свикнали в обичайните квалификационни дейности за учители. Аз лично бих препоръчала всеки, който иска да работи в посока за развитие на училището, за развитие на себе си като личност и като знания и умения, да се насочи към тези програми."

В първите два випуска на "Училища за пример" участваха още три училища от Северозапада. Втора година в програмата продължават ОУ "Иван Вазов" - гр. Видин и СУ "Иван Вазов" - гр. Вършец. През юли 2022 г. програмата завърши и  Основно училище "Св. Климент Охридски" от Бяла Слатина. Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за всички училищните екипи и носят кредити за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46