Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Снимка: Радио ВИДИН


Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на жътвата при пшеницата навсякъде се отчитат по-ниски добиви. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в почти цялата страна е започнала и жътвата на слънчоглед, а заради сушата стопаните очакват три пъти по-ниски добиви. 

За добиви, наличности, цени, качество, търговия- за това говорим в "Земята, която ни храни" с Борис Ангелов, представител на Софийската стокова борса в Монтана:

Застъпват се количества зърно от старата и новата реколта. Купувачите търсят, продавачите не бързат да продават в очакване на по-високи цени. Ситуацията е несигурна и причината не е в зърното от Украйна, а в желанието на производителите да продават на по-високи цени, казва Борис Ангелов от стоковата борса в Монтана. Влияние оказват и външни, и вътрешни фактори, както и политическата и икономическа обстановка в световен мащаб, която също е променлива. Между 600 и 700 лева за тон се търси пшеницата, търсенето при царевицата е за цени 500-600 лева, Около 1000 лева е прогнозната цена на слънчогледа, но търсене няма. 

Да се задържа зърното в очакване на по-високи цени е нормална практика сред производителите. Една от причините е вносното зърно от Украйна, което е с нормално качество. Дори и в условия на война, Украйна продължава да е фактор на пазара, въпреки спада в производството, смята Борис Ангелов:

"И друга година се  е случвало, засичали са се зърно от старата и новата реколта...Тази година цените няма да са драстично по-високи, ще повлияе и украинското зърно... Зърното от Украйна е с добро качество, не е заразено - такива спекулативни предположения имаше... 
Украйна е в десетката на производителите на зърно. Европа изкупи много зърно от Украйна по сухопътната граница. Те имат голямо производство, за Европа са "хамбара"- имат качествено производство. Не бяха занулени като производители, продължават да са фактор, въпреки че произвеждат наполовина... Имат и доста запаси... Това успокои потребителите в световен мащаб... Украинското зърно влияе на тези, които купуват от нас". 

Няколко милиона тона българско зърно чака да бъде продадено. Около 6 милиона тона е произведената пшеница, за вътрешно потребление са необходими около 2,5 милиона тона. Нашите производители произвеждат близо 2 милиона тона слънчоглед, а потреблението у нас е около 500 хиляди тона. Стабилно е положението, криза на продоволствието няма да има, категоричен е Борис Ангелов. По думите му кризата е в управлението на държавата, защото дори и при пазарна икономика процесът се следи и се управлява. 

Според Борис Ангелов високата цена на хляба е неоправдана. А не важи ли това и за цената на много други продукти?!?. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29