Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловен събор организират ловците от Белоградчишко

Снимка: Радио ВИДИН

125 години ще отбележи Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Белоградчик. Ловци от региона ще се съберат в местността "Панаирището", в рамките на два дни - 16 и 17 септември. Организирани са детски конкурс за рисунка  "Дивите животни в природата", стрелба с въздушна пушка, теглене на въже. Поканени са духови оркестри, като изпълненията ще започват от 17:00 часа. Търговци ще предлагат своята продукция на щандове. Грамоти ще получат най-възрастните и заслужили членове на сдружението. За празника са поканени и ловци от съседна Сърбия.

Тази година ловно- рибарското сдружение проведе курс за нови ловци, каза Боян Минков - председател на Ловно-рибарското дружество:

"Имахме кандидати, около 45 човека тази година записахме за млад ловец. Част от тях станаха, част от тях не успяха, не се подготвиха добре за изпитите, защото изпитите, така хората са свикнали да мислят, че лесно се става ловец, но хич не е така и тази година изпитите бяха много сериозни. Голяма част от участниците не успяха да ги покрият, но догодина съм сигурен, че след като се подготвят по-добре ще получат своите свидетелства за лов."

Африканската чума по свинете погуби почти всички диви прасета в предбалканския и балкански район - територията на ловно-рибарското сдружение в Белоградчик. Това демотивира ловците и все повече от тях ловуват дребен и пернат дивеч. Много трудно се събират по 7 човека- минималният брой, за да бъде позволен групов излет на диво прасе, каза още председателят на сдружението:

"Тук не са добри времената за нашето сдружение, предвид на Африканската чума, която погуби почти всички диви прасета. Трета година почти изчезна, което демотивира ловците. Купуват хората кученца за пернат и започна да се ловува на този вид дивеч, защото прасета се очаква скоро да няма. За сведение ще ви кажа, че само миналата година имаме отстреляни 50 прасета на територията на цялото сдружение, което е абсолютно нищо. В годините отстрелът е бил в пъти по-голям. От 2019-а започна тази тенденция. В момента почти никъде в региона не се мяркат прасета. Това нещо не се е случвало никога в годините и не се знае отново кога ще се развие популацията... Много хора погрешно смятат, че ловецът е човек, който унищожава животните. Точно обратното - ловците са тези, които се грижат за дивеча и за това той да оцелява през тежките зимни месеци.", допълни Боян Минков.

Сдружението разсели 1300 фазана, което е показателно за това, че се обръщат към лов на пернатия дивеч. В момента се ловува на пъдпъдък, яребица и гривяк.

Проблем за ловните стопанства е големият брой на чакалите. Преди десетина години отстрелът се стимулираше финансово, но след като спря изплащането за отстреляно животно, популацията им се увеличи. 

Още по темата - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30