Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Земеделски производители излязоха на протест днес във Видин, Враца и Монтана. Десетки земеделци с трактори протестираха в защита на зърнопроизводството в страната и българските потребителите от безконтролния внос от Украйна. 


Всички училища в област Видин имат готовност за откриване на новата учебна 2022/2023 година. 7892 са учениците, които ще учат в 31 учебни заведения в областта, всички учебни заведения са осигурили началото на отоплителния сезон, каза Ангел Донкин, началник на РУО - Видин.


Тенденцията към намаляване на учениците в Монтанско продължава. На 15 септември в класните стаи ще влязат 11 701 ученика, което е с 465 по-малко от година по-рано. Първолаците също намаляват от 975 миналата година, сега се очакват 884, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образование в Монтана.


В обновени класни стаи ще учат възпитаниците на Средно училище "Васил Левски" в Бойчиновци. Със 190 000 лева, отпуснати от просветното министерство, бе извършен ремонтът. 292 000 лева, също от МОН, са вложени в реконструкцията на покрива на основно училище "Отец Паисий" в Мадан.


СУ "Иван Вазов" Мездра се включи в инициативата "Вместо букет, подари живот". На входа на училището ще бъде поставена кутия, в която ученици и родители ще могат да дарят средства за лечение в чужбина на 10-годишния Антон Боримечков. Той е от град Бяла Слатина и е с диагноза левкемия.


Обществено обсъждане на предложението за актуализация на капиталовите разходи по бюджета на Община Видин за 2022 година се проведе днес в залата на Общинския съвет. 655 000 лева са допълнително отпуснатите средства от държавата на общината. Част от тях ще отидат за ремонти в учебни заведения, ремонт на алея в крайдунавския парк, социална кухня и улици.


Българските пожарникари отбелязват днес своя професионален празник. Въпреки че е трудна и отговорна, през последните години пожарникарската професия става  желана от все повече млади хора. По 10-12 души кандидатстват за едно място, каза директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин комисар Стилиян Пешев.


102 предприятия от различни отрасли на икономиката са проверени от трудови инспектори през месец август в област Враца. Констатирани са общо 378 нарушения, съобщиха от Инспекцията по труда във Враца


На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица, съобщиха от видинския офис на Националната агенция за приходите. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите.

Театралната постановка "Женско царство" на театъра на Искра Радева "Искри и сезони" ще гостува утре в село Василовци, община Брусарци. Гастролът е подарък за жителите на селото от проф. Иван Гаврилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31