Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-висока за последните 24 години

Почти 18 % достигна инфлацията

Ст. Панчев: Предизборните кампании обещават политики, които ще я засилят

Снимка: Радио ВИДИН



17,7 %, т.е два пъти по-висока от останалите страни в Еврозоната, е инфлацията в края на месец август, което е и нов рекорд за последните 24 години.

Повишаването на цените не само намалява покупателната способност на текущите доходи, а топи и депозитите в банките, отчита още националната статистика. Инфлацията е изтрила 19 милиарда лева от спестяванията на хората и фирмите.

Покачването на цените се дължи и на чисто български фактори, а не само на покачването на цените на тока и горивата на международните пазари, каза икономистът Стоян Панчев.

"Основната причина, която мога да извадя, е паричната политика на централните банки от 2020 година, реакциите им срещу пандемията и пандемичното затваряне. Големите Централни банки напечатаха голямо количество пари, тези пари бяха вляни в икономическата система, по този начин се създаде допълнително търсене, докато предлагането е ограничено, та като комбинираш много високо търсене с ограничено предлагане веднага скачат цените. Това е формулата на достигането до тази висока инфлация. Разбира се, има разни фактори чисто български - високият бюджетен дефицит, т.е когато държавата харчи повече от това, което може да събере като данъци".

При на практика нулевите лихви по депозитите на всеки 1000 лева в банка хората и фирмите губят по 177 лева през последните 12 месеца. 

Такава висока инфлация не е имало от Жанвиденовата зима през 1997 година.

"Чак картинката от времето на Виденов аз не очаквам да се случи, най-малкото защото започна повишаването на лихвените проценти, което ако е достатъчно голямо и навременно, може да огранични търсенето и съответно да намали ръста на цените, т.е да не стигнем до хиперинфлационни епизоди. Малка е вероятността това да се повтори. Ще има със сигурност проблем с цената на енергийните ресурси, най-много зависи от войната в Украйна. Ако върви към форма на приключване, ще е по-малък проблемът, ако се разразява по-тежък конфликт - ще е по-сериозен. Моето очакване за самата инфлация е темпът на ръст да се забави. Дори е възможно конкретно в България да сме достигнали някакъв локален пик, т.е за август да е най-високата стойност".
Стоян Панчев
В рамките на година храните са поскъпнали с 23,6 %, показват данните на НСИ. Най-голямо е покачването на цените на олиото и маслото - 44,5 %, и на млякото, млечните продукти и яйцата - с 31,8 %. Хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 27,8 % за година, а месото и месните продукти с 23 %. 

Всичко това води до увеличаване на разходите за храна в бюджетите на домакинствата в страната. Поскъпването от своя страна означава свиване на потреблението. 

"Аз очаквам, ако войната не се разрази с по-голяма сила, затишие в скока на цената на енергията. В последните 2-3 седмици цената на газа - той е изключително волатилен, скача, пада, скача, пада. Цялостното ниво със сигурност ще е по-високо от това, което сме свикнали обаче. Дори когато бяха реализирани големите спадове през последната седмица, ние се върнахме към цените от 9 август. Цената изобщо не е спаднала до тази от 2020 или 2021 година. Има спадове, които не ни връщат в изходна позиция. Що се отнася до храните - мисля, че цената на храната ще расте, макар да е възможно да е с по-бавни темпове".

Личната инфлация за едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете е 19 %, изчислява калкулаторът на НСИ. Семейство, което всеки месец дава 600 лева за храна, 50 лева за алкохол, 100 лева за дрехи, 200 лева за бензин, 50 лева за лекарства, а сметките за ток, вода и парно са средно по 80, 30 и 120 месец. Освен това домакинството дава по 1000 лева за ремонти на година, а за почивка - 3000. Годишната инфлация на такова семейство е точно 19 %. 

Властта в България до този момент неглижира тотално инфлацията, а към този момент предизборните кампании акцентират върху мерки, които ще я повишат допълнително, обясни още Панчев.

"Всички власти досега седяха с широко затворени очи, наблюдавайки идването на инфлацията. През 2021 година някъде по това време тя вече беше започнала да расте, хората не я усещаха с такива размери, но вече от половин година имаше икономици, които предупреждавахме. В обсъждането на бюджета инфлацията не беше спомената. Беше пренебрегната тема. Истината е, че като гледам какво обещават партиите, те по-скоро искат да увеличат инфлацията. От една страна, предвиждат по-големи харчове, по-големи дефицити, от друга страна, влизането в Еврозоната, което го обещават почти всички, също ще увеличи инфлацията. Не виждам политики, да се говори за политики, които ще намалят инфлацията. Това е разбираемо, защото това са политически болезнени. Освен ако не намаляваме данъци, което политически е приемливо, всички останали начини за намаляване на инфлацията минават през някакъв вид болка, икономическо страдание, което не е популярно пред урните".

Очакванията на видинчани са инфлацията да продължи да расте и през зимата.

"Промени се животът, но когато поскъпва токът, поскъпва всичко... Чудя се как се справят другите, непосилно е... Проблемът е световен, но при нас е най-тежко".

През август 2022 г. месечната инфлация е 1.2% спрямо предходния месец.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11

"Любов на хоризонта" във Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин . Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани , които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 15:07