Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

210 души са започнали работа в общините Кула, Бойница, Макреш и Грамада

Снимка: Наско Цанов

С 210 намаляват безработните през последните три месеца юни, юли и август, отчитат в Дирекция "Бюро по труда"- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. В края на август 2022 г. общият брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” - Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 482. Равнището на безработица в ДБТ Кула за същия период е 17,0%. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличаване на равнището на безработица с 0,4 п.п. 

Разпределение на безработните и равнището на безработица по общини е: за община Кула- 276 безработни лица- 16,0%, община Макреш- 73 безработни лица- 23,0%, община Грамада- 111 безработни лица- 22,0%, община Бойница- 22 безработни лица-7,7%.

През последните три месеца са започнали работа общо 210 безработни- 99 лица в Община Кула , 52 лица в реалната икономика, 41 лица по програми за заетост по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и 1 по схеми от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) и 5 лица по мерки за заетост. 13 лица са започнали работа в реалната икономика в община Грамада и 31 по програми за заетост по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ). 

В община Макреш работа са започнали 43 лица, от тях 5 лица в реалната икономика и 1 лице по схема ОПРЧР, а в община Бойница са назначени 24 лица реалния сектор. 

50,5% са постъпили жени, 14,3% са младежи до 29 години, продължително безработни лица са 39,5%, а с намалена работоспособност са 5,7%. Заявените работни места в реалния сектор през тримесечието са 74. Заявени са работни места в сферата на търговията, ресторантьорството, охранителна дейност и производството на каучукови изделия. По насърчителни мерки за обучение и заетост по закона за насърчаване на заетостта, са работили 15 лица. Друга антикризисна мярка, е проект "Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020 г. Възползвали са се 17 работодатели до момента и са осигурили работа на 26 безработни лица.

Към края на август 2022 г. все още продължават три курса за придобиване на професионална квалификация на територията на ДБТ- Кула. В обучението са включени 55 безработни лица по специалности "Основни и довършителни работи“ и "Производство на кулинарни изделия и напитки“, съобщи Галя Недкова, директор на Дирекция "Бюро по труда"- Кула.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Награждаване на служителите на МВР в област Видин по повод празника им

Служители на МВР от област Видин бяха отличени по повод професионалния им празник

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 15:56

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За утре, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 08.07.24 в 14:00

Улица във Видин все още е без асфалт въпреки множеството сигнали

Живущи на улица „Константин и Фружин“ във Видин вече 40 години чакат да бъде асфалтирана. Отправяли са многобройни сигнали до Общината, но досега резултат няма. "Не можем да си отворим прозорците. Не може да се диша. Като легнеш да спиш, дишаш пепел... Аз живея на ъгъла. Като духне вятър, става страшно... Имаше моменти, където с количката не..

публикувано на 08.07.24 в 13:00

Баща и син нападнаха полицаи в село Долно Церовене

Баща и син от ломското село Долно Церовене са задържани за възпрепятстване на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 6 юли от телефон 112 постъпил сигнал за унищожаване и повреждане на лек автомобил пред частен дом в селото, който бил посетен от двама служителите на..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Предстои дезинсекция срещу комари в Мездра

Обработка срещу комари ще бъде извършена тази вечер в Мездра . Дезинсекцията ще е с топъл аерозол на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на града. Първоначално пръскането трябваше да бъде извършено на 2 юли, но поради неблагоприятните метеорологични условия беше отложено. За обработката на площите ще се използват биоцидни..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Соларна система ще намали разходите за ток на Община Монтана

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лева, за да намали разходите си за електрическа енергия. Съоръжението се монтира на покрива на ниската част на сградата на местната управа. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 08.07.24 в 11:40

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в електроенергийната система

На 8 юли в 9:07 часа шести енергоблок на атомната централа беше включен в националната електроенергийна система, съобщават от АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока),..

публикувано на 08.07.24 в 10:40