Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Радославов: Политиците да дадат смисъл на младите хора да гласуват

Снимка: личен архив

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври Националният младежки форум (НМФ) организира поредица от иницитиви, с които да ориентира младите хора в политическия спектър.

"Отново сме на избори, а с това идват и нови впечатления, нови гласоподаватели и голяма опасност от липса на достатъчно достъпна информация. Именно заради това от националния младежки форум заедно със Студентската асоциация за изследване на международните отношения и Студентски клуб на политолога провеждаме кампания под надслова "Лигата на младите гласоподаватели", каза в посоките на делника Христо Радославов от НМФ:

"В кампанията правим няколко неща, целта е да развълнуваме младите гласоподаватели в процеса на това да дадат своя глас. Обобщаваме и представяме програмите на политическите сили. Това е основната ни цел- да предоставим достъпна информация от платформите на политическите партии. Показваме на целевата адитория, която е предимно от млади хора, за какво се бори всяка партия и защо гласът им би трябвало да отиде за този, за другия или за трето лице. Тази година за първи път към това прибавяме и четири политически дебата в тази кампания. Четири дебата с четири различни теми, в които каним политиците в Софийския университет да коментират, дискутират, дебатират и да провокират интереса на младите гласоподаватели. Вече минаха дебатите за външна политика и за младежка политика. В сряда е предстоящият дебат за вътрешна политика. Има достъпна платформа за свободно задаване на въпроси към участниците в дебатите. Всички дебати могат да бъдат проследени на живо или след това на страницата на НМФ."

Целта на инициативата е да стимулира младите хора да участват по-активно в политическите процеси в страната.
 
"Макар и да не променим значително броя на младите хора, които ще гласуват, тъй като всяка година има все по-малко млади хора в България, поне се стремим да завишим процента от настоящите младежи да гласуват. Нашите впечатления са, че многото избори създадоха освен много апатия и друга крайна емоция у новото поколение- фрустрация. Все повече млади хора спорят за политика, което е хубаво, все повече млади хора се интересуват от процесите за вземане на решения. Младите хора са много по-чувствителни на темата, тъй като отбелязват как по-възрастните лидери, по-възрастните гласоподаватели очевидно правят нещо грешно. Това ги провокира емоционално. Желанието за спор, за политически дебат, за защитаване на нечия идеология става все по-силно точно заради натрупването на тези избори и заради фрустрацията, която наблюдаваме на национално ниво. Младите са емоционални и имат нужда да споделят своето мнение и мислене, точно заради очаквам да са малко по-активни на предстоящите избори."

Екипът на Националният младежки форум подготвя и "Политически компас", с който да ориентира младите хора коя политическа сила изповядва техните разбирания.

"Тази година за първи път ще добавим към програмите и политически компас, който много задълбочено и внимателно се разработва от нашите колеги от Студентски клуб на политолога и от "Стража". Изпратили сме на всяка партия формуляр с въпроси, на които да отговорят. На базата на тези отговори нашите колеги изчисляват и въвеждат в политическия компас позицията и направлението на всяка една партия. Правим го, защото отчитаме, че за първи път младите хора се интересуват повече от идеологията на политическата партия, която искат да защитят, а не толкова от лицето, което я представлява. Това е полезна еволюция в съзнанието на младия гласоподавател."

Остава отворен въпросът как да задържим младите хора в България.

"Тук апелът е към властимащите. На тези избори, с плаформата, която сме дали на всеки политик, желанието ми е всеки един от тези оратори и лидери на мнение по такъв начин да спечели младите хора и по такъв начин да защити впоследствие казаното и предложените решения, че младите хора да видят смисъл от това да продължат да участват в демократичните процеси, да продължат да бъдат въвлечени и най-вече да се чувстват допитвани, да усещат диалога. Моето поколение има натрупано чувство, че е пренебрегнато от гледна точка на това, че и ние имаме какво да кажем, и ние имаме какво да споделим. Политически нас ни вълнува бъдещето повече от другите поколения, защото ние ще израстваме в него. Посланието ми към младите хора е да не се отчайват, когато демокрацията невинаги работи в тяхна полза, но да продължат да дават своя глас, да продължат да дават своето доверие. В един момент упражнението ще даде своя резултат. Сигурен съм, че израстването на здравословна нация, в която младите искат да се върнат, ще се случи по един или друг начин. Просто трябва постояноство."

Повече- в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16