Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж с кауза да бъде съхранена историческата памет за село Периловец

6
Снимка: Радио Видин

Периловец е едно съвсем малко село в община Бойница. Населението му наброява едва 17 души, които живеят без магазин, без автобус и почти без път. Така е в 21 век, но в своята 500-годишна история селото е имало и славни дни, през които се е развивала читалищната дейност, училището е било пълно с деца, населението е наброявало 600 души. Сред тях са били първите учители, поставили началото на образователното дело, управници, допринесли за съвременния му облик, смели мъже, загубили живота си във войните за национално освобождение и обединение. Имената им, доскоро неизвестни, извади от забравата един млад мъж с родови корени от Периловец. 32-годишният Радослав Треилов е общественик и родолюбец, който преди три години поставя началото на своята кауза да съхрани историческата памет за Периловец. С личен труд и средства, с помощта на дарители и на Община Бойница изгражда паметник и няколко паметни плочи, които свидетелстват за видните периловчани  и тяхното дело.

Снимка: Радио Видин

"Тук съм отраснал, ваканциите, при баба ми и дядо ми. Оттук съм и се мъча, боря се да остане нещо за това село, за поколенията, които минават оттук, да се знае, да се помни, независимо дали са потомствени периловчани или хора от другите населени места. Селото практически е на доизживяване, моята кауза са паметниците. 2020 година се построи училищният мемориал, тази година - войнишкият паметник, 2019-та - плочата на читалището с информация за самото населено място, с основни данни. Статистически данни си водя за селото, имам написани около 10 тома. В социалните мрежи имаме страница, която се поддържа с актуална информация, за да знаят хората какво се случва... Аз съм ходил в Държавен архив, из различни извори, информацията е разпокъсана, никъде не е събрани така, на място, да се види, да се знае, оттук нататък един път като се изпусне нишката и се губи..."

Снимка: Радио Видин

Освен със събирането на късчетата история, Радослав Треилов се стреми да бъде полезен и с работа по благоустрояването на селото. Почистил е гробището, боядисал е спирката, макар че там автобус от години не е минавал, организирал е среща с регионалния министър, за да обсъдят ремонта на пътя, който е почти изчезнал. 

"Тази година за първи в историята влезе техника в гробищния парк, то беше джунгла. С пътя имаше надежда - проект, отпуснати пари, но с политическата обстановка, падането на правителството, сега нови избори, не съм много оптимист, че ще стане нещо, което ще доведе до окончателна ликвидация на това село, а и на съседните, защото това е най-прекият път... Имаме спирка, малко я облагородихме. 2005 година я направиха, ние фактически нямаме автобус, но ще бъде така, като спомен, че е имало спирка... Моите мечти са да дойдат наследниците, старите си отиват, но да дойдат млади, да дойдат други, които примерно да не са кореняци, но то е хубаво, то е красиво село. Като има и инфраструктура да се стигне до тук, млади хора купиха една къща в другия край на селото, откъм Бориловец. Значи не е толкова безнадеждна ситуацията".

Снимка: Радио Видин

Жителите на Периловец подкрепят инициативите на младия мъж и му помагат с каквото могат.

"Грижи се за това село. Само той е единственият по-млад човек и не е забравил, че е роден в това село, иска да го направи като хората, ама един човек не може... Ради прави хубави работи, помага на селото, обаче като на обществени начала, трябва институциите да помагат повече на това село - кметство, особено Община Бойница... Всичко, което е направил, е хубаво. Той се грижи за това село. Имаме нужда най-вече за пътя. Тук ние сме откъснати, съсипахме колите... Добре прави момчето, ще остане тук за спомен. Тук след 20-30 години няма да има никой..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05