Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят във Видин ще организира и участва в редица събития

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Регионалния исторически музей във Видин ще вземе участие в Международното изложение "Кабиле 2022" от 23 до 25 септември. Изложението е част от Международния панаир на туристическите забавления и анимации в град Ямбол. Информацията бе изнесена на пресконференция по-рано днес.


"Фестивалът в Ямбол е посветен на археологическите и архитектурни паметници, които са на открито - музеи на открито. Как да презентираме град Видин? "Баба Вида" е добре позната в цялата страна, но това, което не се знае е мотото, под което ние ще се представим в Ямбол, то е "Видин - градът на трите крепости". Защо трите крепости - Антична Бонония, която вече се разкрива в целия ѝ блясък и се надяваме скоро да стане един музей на открито и ние да имаме още един туристически обект, средновековния замък "Баба Вида" и османската крепост "Калето". На практика Видин има три крепости от три различни периода - Античност, Средновековие, Османски период.", обясни Ваня Ставрева от музея.


Под същото мотото ще бъде организирана и серия от събития във Видин. От РИМ ще организират и едномесечна школа по археология. Тя ще стартира на 1 октомври тази година и ще даде възможност на учениците да присъстват на терен, в реална среда, на разкопките на Антична Бонония:


"През този месец учениците, които проявят желание ще имат възможност реално на обект да видят как се работи. Там да ги запознаем с начина, по който се случват едни археологически разкопки, те самите да направят някои от основните дейности, с които се занимаваме." 

Очаква се да бъдат отключени фондохранилищата на отделите "Археология" и "Нумизматика", които са заключени от 29 септември 2021 година. Надяваме се проблемът скоро да бъде решен, каза директорът на музея Христина Кирилова:

"Вече има комисия, заповед е издадена за присъствие на колеги от Национален исторически музей, които ще трябва да присъстват на 3 октомври. Да дойдат в град Видин и да започнат проверка на тези фондове и надявам се вече да ни отключат. Ще има и представител на Министерството на културата. Спазена е цялата процедура. Това са едни от най-интересните експозиции, които някак си не могат да бъдат вложени - да се покаже една временна хубава изложба".

На 25 октомври предстои да бъде организирана изложба в музей "Конака" от дарения на Аделина и Красимира Свещарови - наследници на фамилията Искренови, които са притежавали керамичната фабрика във Видин. 


На 26 октомври за празника на Видин от музея ще подготвят изложба, която ще бъде свързана с представяне на традиционната средновековна и римска кухня. Ще дойдат представители на семейство Спасови, които участват традиционно във Фестивалите посветени на древен Рим, за средновековната кухня е отправена покана към клуб "Традиция" от град Велико Търново, очаква се да се включи и музея на Горна Оряховица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31