Купувачи има, но не взимат големи количества... Гроздето е мое лично производство. Отглеждано е в Динковица и Акациево. Тази година гроздето е хубаво. Въпреки, че преди гроздобера времето се развали, но захарността е добра - над 22-23 градуса...Купуват хората по 100-150 килограма... Не много купувачи има, но то и другите стоки поскъпнаха и това им пречи да заделят пари за грозде... Виното тази година трябва да е хубаво, защото гроздето е добро...", коментира продавач на грозде на съботния пазар във Видин.
Видинският регион си е винарски край. Всеки обича домашното вино, коментираха видинчани:
"Преди сме слагали. По 450-500 литра. Хубаво е да се пие домашно вино... Слагам вино, но не го пия, но има кой да го пие... Мързеливи сме и не си гледаме лозята. Аз лично си купувам и си правя..."
Всъщност, за направим качествено домашно вино, си трябват умения. За да се получи наистина добро вино, задължително трябва имаме грозде, което е узряло добре. Ако гроздето не е узряло, ще има висока киселинност, а ако е презряло, в комбинация с други фактори, има опасност да започне оцетна ферментация, което може да компрометира бъдещото вино.
"Добро вино се прави от добро грозде. Гроздето трябва да е здраво, с добра захарност... Когато се мели, трябва да се махнат чепките. В тях има доста танин и не трябва да ферментира с него... Гроздето не трябва да се мие, защото се отмиват дрождите и няма да тръгне ферментацията..."- каза технологът Павлин Първулов.
По думите на Първулов виното обича чистотата.
"Всички съдове трябва да бъдат перфектно измити и опушени със серни ленти, за да се неутрализират всички микроорганизми. Това е от голямо значение за качеството на виното".
Със сигурност сте чували израза "In vino veritas"! Буквално преведено означава: Във виното е истината. Това е популярен латински израз, а смисълът е- пияният си казва всичко... Но поради своите полезни свойства, можем да тълкуваме твърдението, че истината е във виното, заради многобройните му ползи за здравето.
Наздраве!
Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход. Проблемът не е от скоро и бумът им сред..
Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той: "Добър вечер!..
През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..
"Професия хоби" днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..
В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..
Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..
Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..