Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Едно на осем деца у нас, които завършват четвърти клас, не могат да прочетат и разберат текст

2
Снимка: Радио ВИДИН

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни Мария Янкова, програмен директор "Образование" в УНИЦЕФ- България:

"Националното външно оценяване за 2022-ра година за 4-ти клас показва отново влошаване на резултатите, свързани с българския език, тъкмо тази четивна грамотност на децата и показва, че речникът им обеднява, че имат проблеми с правописа, имат проблеми със степенуване на прилагателни имена, с разбирането на определени думи и понятия. Важно е да кажем, че 4-ти клас, които са били оценени на националното външно оценяване, са випуск, който три години подред се обучаваше дистанционно, с прекъснат образователен процес в различни периоди и това неминуемо оказа влияние върху резултатите на децата, върху тяхната мотивация за учене и въобще върху това, което показват те като знания и умения."

Най-засегнати са децата от малките населени места, от уязвими групи, тези със специални образователни потребности. Според официалната статистика, която от УНИЦЕФ България цитират, всяко шесто дете е извън училище, а всяко пето извън детска градина. Близо 10 хиляди деца със специални потребности и увреждания остават извън образователната система. 

Според Мария Янкова образованието в глобален мащаб е в криза и България не прави изключение: 

"Пандемията допълнително засили тази образователна криза. Влоши резултатите на децата. По-сериозното е, че влоши тяхното психично здраве и благосъстояние. Това е важно, защото има отношение към мотивацията им за учене, към начина, по който те се включват в целия образователен процеси и тъкмо поради тази причина глобалните лидери на глобален форум, който цели политики на трансформиране на образованието в глобален мащаб, България е част от този форум също, се планират мерки, свързани с психичното здраве на децата в училище, много целенасочени мерки в тази посока. Нашата образователна система изостава по тази тема. Трябва да бъдат планирани мерки, които са свързани с достигането на всяко дете, защото истината е, че една група деца продължава да бъде изключена от образователния процес. Трябва да бъдат оценявани резултатите на децата много по-регулярно, за да могат да се планират адекватни мерки своевременно. Другото нещо, което е важно да кажем е, че инвестицията в образованието и мерките, които се планират, дават резултат в един отложен момент във времето и трябва да имаме търпение, че тези мерки, които са планирани, са правилни и да измерим правилно този резултат".

От УНИЦЕФ алармират, че са необходими спешни мерки, фокусирани върху ключови знания, умения и компетентности, за да се преодолее образователната бедност. Призовават правителствата да се ангажират да осигурят качествено образование за всички деца, да вложат усилия и инвестиции за записване и задържане в училище и подкрепа на учителите. Трябва да има безопасна и подкрепяща среда, така че всички деца да могат да учат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветанка Генадиева - за призванието на учителската професия

Учителката Цветанка Генадиева гостува днес в "Думата имат старейшините". Тя е завършила Софийския университет, има богат педагогически опит, преподавала е по биология и химия в техникума в Ковачица. От дълги години живее в ломското село, където се е омъжила, иначе е родом от Плевенско. Разказва, че като учител започва работа в Родопите,..

публикувано на 17.10.24 в 16:50

Фондация обяви конкурс на тема "Ти какво дишаш"

Фондация "Отворен час" обяви национален конкурс за детска рисунка на тема "Ти какво дишаш". В него могат да участват деца от всички възрасти, като към рисунката могат да изпратят и текст с информация как те виждат замърсяването и какво е тяхното решение. "Тази година вторият конкурс, който организираме в рамките на кампанията "Пази..

публикувано на 17.10.24 в 16:13

Румен Николов: Има възраждане на популацията на дивото прасе

Започна ловът на диво прасе, който по традиция се открива първата събота и неделя на октомври месец. "Ловците чакаха с нетърпение този момент. Най-атрактивният лов, останал по нашите краища е дивата свиня. Защото е емоционален, прасето е силно животно, има случаи на единоборство прасе с ловец, миналата година имаше такъв случай", разказа..

публикувано на 17.10.24 в 16:08

Въвеждат камери за синята зона във Видин

Автомобил с камери ще подпомага работата на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин. Превозното средство, оборудвано с техническите средства, ще следи за неплатени такси в зоната. По този начин ще се улесни работата на контрольорите и част от тях ще могат да бъдат пренасочени да извършват други дейности. Същевременно ще се намали..

публикувано на 17.10.24 в 15:50

Хартиена или електронна книга?

В началото на 21 век се питахме ще изяде ли мишката книжката, но се оказа, че почитателите на книгата й останаха верни. Две десетилетия по-късно се опитваме да разберем ще остане ли незаменима хартиената книга или електронните ще я свалят от пазара и възможна ли е симбиоза между двата варианта във века на технологиите.  Всъщност, съществуват..

публикувано на 17.10.24 в 15:14

Предлагат обредни хора от Делейна за националната система "Живи човешки съкровища"

Танцов състав "Делейнчани" при Народно читалище "Светлина" в село Делейна, община Брегово, е един от кандидатите от област Видин за вписване в Националната система "Живи човешки съкровища" за 2024 година. Съставът кандидатства с два обредни танца, характерни за селото, обясни библиотекарят на читалището Лена Спирова.  "Ние ще представим..

публикувано на 17.10.24 в 15:12

За пътя на непридружените деца бежанци през България

Само през миналата година в България са регистрирани над 22 500 молби за международна закрила, една четвърт от тях са за деца, по данни, които Уницеф - България цитира. Едни от най-уязвими са децата, които пътуват без родителите си. Поискана е закрила за 3843 деца без придружители.  Това са случаите, за които се знае. Понякога за децата,..

публикувано на 17.10.24 в 14:05