Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 октомври 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Такса смет се повишава на 4 промила от данъчната оценка на имота за жилищни сгради, при 3,85 промила сега. За фирмите остава непроменена- 9 промила. Променя се и данък сгради- от 1,2 става 1,6 промила. Това решиха общинските съветници във Видин на днешното си заседание.


Четири неуспешни опита да избере своя нов председател направи 48-то Народното събрание и се разпусна до утре сутринта. Депутатите на няколко пъти стартираха процедурата по избор на председател. На четвъртото гласуване се стигна до балотаж между двамата, събрали най-много гласове- Никола Минчев от "Продължаваме промяната" и Росен Желязков- ГЕРБ. Кандидатът на ПП събра одобрението на 97, против гласуваха 42, въздържаха се 100. Опонентът му от ГЕРБ бе подкрепен от 67, против бяха 87, въздържаха се 85 души. В крайна сметка и след този неуспешен опит най-възрастният народен представител, Вежди Рашидов, който председателстваше парламента, разпусна заседанието и прикани депутатите отново на работа в четвъртък от 10 часа.


В Деня на българския лекар - 19 октомври - на национален протест излязоха работещи в Спешната помощ с искане за увеличение на заплатите. 20 протестиращи от спешната помощ във Видин излязоха на протест пред Народното събрание.


Д-р Маринела Стоянова е номинирана за "Лекар на годината" от Районната колегия на Българския лекарски съюз във Видин. Номинацията е за нейната работа в ковид структурата на видинската болница, част от която е от самото ѝ сформиране, обясни председателят на колегията д-р Борислав Милчев. 


На 31 октомври изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат декларация за дължимите данъци за третото тримесечие на 2022 година и да внесат удържания данък към бюджета, съобщават от офиса на НАП във Видин.


Възможностите за финансиране от Европа разясняваха на граждани във Видин. По време на инициативата на Областния информационен център посетителите задаваха своите въпроси относно актуални и предстоящи възможности за европейско финансиране.



Приключи поредна акция за кастриране на бездомни кучета в Кула. Акцията е за овладяване популацията на безстопанствените кучета по програма приета от Общински съвет - Кула.


Община Бойница открива конкурс на 25 октомври от 13.00 часа за добив на дърва за огрев за нуждите на общинската администрация и учрежденията на територията на общината. Обектът се намира в землището на с. Бойница, община Бойница и е за 150 куб.м. прогнозни количества. 


Новите случаи на заразени с ковид-19 през последното денонощие са 787. Новите случаи в северозапада са 34, като най-много новозаразени са отчетени в област Видин - 16, в Монтана новите случаи са 9, в област Враца са регистрирани отново 9.


Близо 2 700 нуждаещи се в община Мездра получиха храни от Фондация "Българска хранителна банка", 


Ученици от Профилираната природо математическа гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана спечелиха 2 първи и 1 второ място на конкурса "Добродетелите в спорта" в Равда.


На 19 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога.


С комедията от Франсис Вебер "Вечеря за глупаци" Драматичен театър – Монтана ще отбележи своя 60- годишен юбилей.


Тридневен фестивал с послание срещу зависимостта от хазарта ще се проведе във Видин. Събитието е в рамките на инициатива, подкрепена от Министерството на младежта и спорта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31