Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 октомври 2022 година

По нетрадиционен начин видинската библиотека се включи в събитието "На есенен базар сме!" в Крайдунавския парк. Библиотечните специалисти влязоха в ролята на готвачи и предложиха кулинарни изделия, приготвени по рецепти от любими книги.  В инициативата "На есенен базар сме!" има и занаятчии, и производители на натурални сокове и бижута. Базарът продължава и в събота от 10 до 19 часа- мястото е около видинския театър. 


Със 139 гласа "за" Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото НС. Четири партии номинираха най-възрастния депутат. Номинацията обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която уточни, че е упълномощена от мнозинството в председателския съвет - от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "В името на хората, които желаят парламента да работи, ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ", каза от трибуната Вежди Рашидов.


Областната управа в Монтана е спестила 16 000 лева от техническия разход за провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи губернаторът Валери Димитров. Държавата е отпуснала общо 52 000 лева. 


37 проверки са извършили инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин във връзка с началото на новата учебна година в училищни столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на училищата, за периода 14 септември - 14 ноември.


Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев ще направи мобилна приемна във Видин съвместно с областния управител Огнян Михайлов. От 11 часа утре - 22 октомври, в Конферентния център на Областната администрация (ул. „Дунавска“ №6) министърът ще представи възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз. Ще присъстват още началникът на кабинета на министъра - Красимир Якимов и заместник-главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Калин Маринов.


Млади еколози получиха награди по повод Деня на видинската екология - 23 октомври. Празникът няма аналог в  България и се провежда за 21-ви път. Организатори са еко комисията "Старопрестолен Видин" към туристическо дружество "Бонония", Сдружение "Активно общество" и средно училище "П.Р. Славейков".


В Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом бяха връчени наградите на отличените автори в 16-то издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова". Наградите в 16-то издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова" бяха осигурени от Община Лом и Народно читалище "Постоянство 1856". 


Началото на нова обществена библиотека постави Пенко Перчев, който дари своята лична библиотека на пенсионерския клуб в Ново село "Просънъц". Дарението е предимно от художествена литература. От общинска администрация вече са обещали, че ще прегледат старите си мебели и ще отделят етажерки за подреждането на книгите в клуба.


Читалище "Развитие" Белоградчик е домакин на Фестивал на фестивалите на алтернативното кино "Супер приз". От днес до неделя ще бъдат представени 40 късометражни филма на 12 участници, награждавани през последните 4 години. 


Книгата на свещеноиконом Йордан Василев  "Видинска епархия през вековете" представят в читалище "Цвят" във Видин. Авторът е събирал материалите за нея дълго време, а книгата е своеобразно продължение на "Летописи за видинската епархия". В книгата има информация за т. нар. древно просияли светии, които приживе или като мощи са били по нашите земи.

Изложбата "Пътят на лозата и виното от древността до наши дни" ще представи Регионалният исторически музей във Видин. Експозицията е част от програмата за празника на града -Димитровден, каза директорът на музея Христина Кирилова

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17

В Ослен Криводол отпразнуваха Петровден

За първи път от близо 20 години в с. Ослен Криводол отпразнуваха Петровден в местността Черковището. Инициативата за възстановяване на оброка е на жителите от селото, които се събраха, за да отправят молитва и да поднесат дарове на Св. Петър. На оброчният камък бяха поставени в дар хляб с житни класове за изобилна реколта , ябълки-..

публикувано на 30.06.24 в 06:20

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37