Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна учебната година в Неделното училище във Видин

| обновено на 24.10.22 в 17:11
Снимка: Радио Видин


Започна учебната година в Неделното училище към храм "Свети Николай Чудотворец" във Видин. Ще има школи по вероучение, иконопис и куклено-театрално изкуство. Вярата учи на  добродетели, каза при откриването Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил: 

"Вярата възпитава всеки човек на добродетели, защото Господ иска от нас да Му подражаваме в живота, а Той е показал, че е въплътената любов. Бог е Любов. Това ни го е показал на дело и именно вярата на това ни учи."

Димитър Горанов, който е служител на митрополията, е сред ръководителите на школата по вероучение:

"Ще ги научим на християнските добродетели. Ще ги научим на християнския живот. Ще бъдат запознати с християнските празници, с църквата, познаването на иконите, на образите върху тях. Въобще ще се запознаят с вярата на своите предци."

Андрей Трифонов е преподавател по изобразително изкуство. Ръководи школата по иконопис към Неделното училище:


"Желанието ми е да преподавам иконопис, защото не се изучава. В училищата се изучава изобразително изкуство. Разбира се, изобразително изкуство и иконописта имат доста общи неща, но имат и много съществени разлики. Надявам се децата да бъдат доволни и да научат много за иконописта през годината."


Монахиня Максима ще учи децата на куклено-театрално изкуство, както и на основните християнски ценности:


"Чрез куклено- театрално изкуство ние разработваме, пресъздаваме подходящи сцени от библията, жития на светци и притчи. Стараем се да изграждаме добродетели като другарство, отговорност, да си помагат взаимно."


Соня е сред децата, които вече са посещавали школите по иконопис и куклено- театрално изкуство и сега продължава със заниманията:


"Харесва ми много как рисуваме, какво правим. Понякога оцветяваме. На кукловодството ни учат как да местим куклите, обясняват ни. Учим стихотворения, истории, свързани с библията и се учим да бъдем добри хора."

 


Родителите подкрепят децата да развиват талантите си и се радват на възпитанието, което децата получават:

"Църквата учи само на добро. Учи хората и децата в този случай на добродетели, които са размити в съвременния живот." 


Заниманията по вероучение и иконопис са в неделя, а куклено-театралната школа е в събота. Провеждат се в сградата на Епархийското училище до храм "Свети Николай Чудотворец". За децата те са безплатни, а записванията са през цялата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45