Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 октомври 2022 година

Снимка: Радио Видин

Кметът на Белоградчик Борис Николов е привлечен под отговорност като обвиняем за извършено длъжностно престъпление. Той е с мярка за неотклонение "подписка" след проведената днес на територията на община Белоградчик специализирана операция срещу корупцията. Според обвинението действията на кмета са довели до разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет. Служители на Комисията за противодействие на корупцията, полицаи и прокурори са иззели документи от кабинета на кмета и от Звеното за работа по европроекти. "Разследването е за ощетяване на бюджета на община Белоградчик в особено големи размери. Става въпрос за договора на общината с фирмата за сметопочистване и сметоизвозване", обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който бе в Белоградчик.



Представители на регионалната структура на КНСБ във видинска област започнаха срещи с ръководствата на предприятия и институции. Те са във връзка с изготвената съвместна декларация с КТ "Подкрепа" и исканията им за повишаване на доходите, овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза.


Медицинските сестри от врачанската болница излязоха на протест пред сградата на ДКЦ-1. Исканията на недоволните са свързани с достойно заплащане, спиране на експериментите в здравната система и нормални условия на труд.


Община Враца се включва в Националната кампания "Научи повече за симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!"


189 са сключените договори за безвъзмездна финансова помощ на фирми в област Монтана на обща стойност 95 млн. лв. От тях 168 договора вече са приключили


Екоинспекцията в Монтана обяви победителите в конкурса "По-добри връзки", който бе обявен от екоинспекцията в Монтана във връзка със седмицата на мобилността - 16-22 септември в няколко категории и възрастови групи. Комисия, назначена със заповед на директора на РИОСВ- Монтана, разгледа представените рисунки, есета и кратки разкази и обяви победителите.


В мездренското село Брусен приключи изпълнението на проекта "Кът за отдих и релакс - край реката". Той е реализиран по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022" с финансовата подкрепа на Община Мездра.


Инициатива насърчава ученици да се превърнат в съвременни будители. В кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" могат да участват деца от цялата страна. 


Видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" е сред четирите български училища, получили европейска награда за иновативно обучение. Отличието е заради иновативни методи за обучение по науки и преподаването им по разбираем начин


В Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана представиха изложба от второто издание на "Дивите животни на града 2". Пред първокласници от IV-то училище "Иван Вазов" в Монтана бяха представени ръчно измайсторените илюстрации на художничката Милена Радева, които допълват историите на малките "дивачета", попаднали в градската джунгла от цимент, шум и бетон.


Празнично шествие и концерт спектакъл са част от събитията, с които читалище "Развитие 1892"  в Бяла Слатина отбелязва своя 130-годишен юбилей днес. 


11 точки са включени в предварителния дневен ред на днешното заседание на Общинския съвет в Мездра.


Инициатива, наречена "Старият видински пазар" организира Детска градина "Русалка". В събитието, посветено на духовния празник на Видин Димитровден, децата и учителите пресъздадоха моменти от миналото на града. Те бяха облечени в дрехи от техните баби или в носии от Видинския край. На импровизиран пазар те предложиха с благотворителна цел "есенни дарове" и зимнина, собствено производство.


Общините Ружинци и Димово за поредна година участваха на Годишната среща на местните власти. Наред с актуалните проблеми пред администрациите, кметовете участваха в дискусионни форуми, имаха възможността да видят какви иновативни технологии предлага бизнесът.


Ради Асенов е победителят в конкурса "Моят Видин". Днес обявиха победителите в младежкия литературен конкурс, организиран от РБ "Михалаки Георгиев" - Видин. 


Първото издание на VRACA OPEN FESTIVAL ще се проведе на 29 и 30 октомври. Фестивала ще съчетае в себе си различни видове изкуство и ще събере различни изпълнители на няколко сцени. 


С акцент върху социалните дейности ще бъде заседанието на Общинския съвет - Белоградчик, което ще се проведе на 31 октомври от 10:00 часа в залата на Младежкия дом.


Дни на отворените врати организират от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Редица инициативи посветени на Деня на народните будители ще стартират на 1 ноември и ще продължат до 10 ноември.
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17

В Ослен Криводол отпразнуваха Петровден

За първи път от близо 20 години в с. Ослен Криводол отпразнуваха Петровден в местността Черковището. Инициативата за възстановяване на оброка е на жителите от селото, които се събраха, за да отправят молитва и да поднесат дарове на Св. Петър. На оброчният камък бяха поставени в дар хляб с житни класове за изобилна реколта , ябълки-..

публикувано на 30.06.24 в 06:20

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37