Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 октомври 2022 година

Снимка: Радио Видин

От 1 ноември, до края на месеца в страната ще се проведе традиционната Акция "Зима". До 7 ноември полицаите само ще проверяват готовността на шофьорите за зимния сезон, но няма да налагат санкции. По време на акцията ще бъдат проведени 3 кампании, каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор “Пътна полиция“ Видин.



Социалното министерство предлага регистрацията за безработица да може да се прави и с изпращане на писмо чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път или по друг подходящ начин, без да е необходимо търсещите работа да посещават на място бюрата по труда. Хора, които искат да валидират професионални умения и знания, за които нямат диплома, ще бъдат насочвани към лицензирани организации, с които министерството има договор. На съответните организации социалното министерство ще покрива разходи за оценяване, документиране на знания, умения и компетентности за провеждане на изпитите. За участие в процедурата по валидиране пари ще се изплащат и на безработните. Те ще получават стипендия, както и средства за транспорт и квартира.


Представителите на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" посетиха Видин. В рамките на визитата, в залата на Общинския съвет бе проведена презентация пред ученици от гимназии в Община Видин. Целта на посещението във Видин е популяризиране на морската идея в града, каза флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище. Посещението на ръководството на Висшето военноморско училище е по покана на община Видин.


18 лица започват работа в новия социален център в Кула. На редовно заседание на Общинския съвет в Кула, общинските съветници гласуваха с пълно мнозинство старта на новата социална услуга в град Кула- ЦНСТ (Резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства), която ще функционира от 1 ноември.


Областно пътно управление – Враца стартира обществена поръчка за изработване на технически проекти за основния ремонт на близо 137 км от републиканската пътна мрежа в областта. По отсечките преминава тежкотоварният трафик по направленията за Дунав мост 2, ферибота Оряхово – Бекет и пристанищата Лом, Козлодуй и Оряхово, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".


Стартира приемът на проектни предложения по подмярката "Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони. Подпомагането се предоставя за максимум 5 години само при представен бизнес план. Приоритет ще се дава на кандидати с образование в областта на селското стопанство, като повече точки ще получават проекти, които осигуряват устойчиво развитие на земеделското стопанство, изпълняват се в чувствителни сектори, залагат на биологично производство, използват цифрови технологии и създават работни места, напомнят от Министерството на земеделието.


Центърът за административно обслужване при Община Мездра стана на 20 години. Проектът за изграждане на Общински център за услуги и информация на гражданите е реализиран от Община Мездра през 2002 г.


100 таблета за 10 училища от Монтана и селата в общината дари IT компания. Дарението е осигурено със съдействието на кмета Златко Живков.


46-тото издание на Краеведските четения се проведе днес в Монтата. 12 са докладите, обхващащи периода от Освобождението до наши дни, представени във форума. Четенията се организират два пъти в годината - през май, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, а днешното четене е по повод 1 ноември деня на народните будители. Научен ръководител е директорът на РИМ Монтана доцент д-р Ваня Иванова.  


130 години от създаването на 6-та пехотна Бдинска дивизия беше отбелязана  на тържествена церемония днес във Враца. Кметът на Враца Калин Каменов и командирът на военното формирование в града – подп. Симеон Гаджев откриха паметен знак на дивизията в парка на ДНА.


Среща, посветена на просветители, учители, духовници и творци от Долна Кремена се проведе в НЧ "Просвета 1897" в селото. Поводът е Деня на народните будители. Мариана Йорданова разказа за хората, оставили диря в живота на селото.  


В навечерието на Деня на народните будители третокласници от ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Мездра имаха урок посветен на 260 години от написването на "История славянобългарска".


С различни инициативи Лесотехническата гимназия в Берковица се включи в седмица, посветена на Деня на народните будители. Началото бе поставено на 24 октомври- рождения ден на Йордан Радичков. Последваха посещения на културни институции, срещи с писатели и журналисти, четения. 



Детска вокална група "Шоколадче" от Лом продължава записите на втория компакт диск от проекта "Маргаритка".


Излезе от печат новият брой на Алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста - 2022". Създаден по инициатива на Дружеството на писателите и подкрепен от Община Монтана, Алманахът вече 10 години събира мъдростта на Северозапада. Официалната премиера на Алманах "Огоста-2022" ще се състои на 1 ноември от 11:00 часа в Художествена галерия "Кирил Петров“ в Монтана. На събитието ще бъдат показани и обсъдени и предишните му два броя, чийто премиери не се състояха поради ограниченията заради пандемията.


Община Видин ще отбележи Деня на народните Будители. В 10:45 ч. от площад "Бдинци” ще премине празнично шествие до паметника на Софроний Врачански. Празникът ще бъде отбелязан в 11:00 ч. с поднасяне на венци и цветя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16