Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да подготвим автомобилите си за зимата

Рали пилот: С летни гуми на студен асфалт е много опасно

Снимка: РАДИО ВИДИН


Наближаващата зима е сезонът, когато шофьорите трябва да обърнат по-специално внимание на автомобилите си. С падането на температурите и заледяванията сцеплението на превозното средство с пътната настилка намалява. Затова е важно при активно шофиране през студената част от годината автомобилът да е със зимни гуми. Освен "обувките", през зимата за безопасно управление на автомобила са важни още няколко неща, обясни за Радио ВИДИН Ани Ванков собственик на автосервиз във Видин и рали пилот:

"Хубави зимни гуми, спирачна течност, пълно снаряжение в колата от оборудване, вериги. Пълен резервоар, ако се тръгва нанякъде. Гумите, зимните, са важни много, защото температурата на асфалта като падне под 7 градуса и вече лятната гума няма тези функции на зимната гума. С летни на студен асфалт е супер опасно, особено на  мокър асфалт, при заледено е много опасно, просто автомобилът не се контролира... За зимата хубави летни гуми не стават, става, ако асфалтът е сух, но на заледено, на заснежено няма шанс... Тя, зимната гума, може всеки един да я познае, има едни ламелки. Освен това, каучукът е по-мек, чувствително по-лек. Колкото е по-мек каучукът, толкова повече има сцепление на заснежено и заледено..."   

Привеждането на автомобила за зимни условия не отнема много време, но все пак изисква средства, допълни Ани Ванков:

"Зимна гума по-евтина от 100 лева няма. Така че 400 лева започваме първо с гумите, другите работи са по-евтини, като антифриз, чистачки, оборудване, вериги и т.н."

Трябва да уточним, че според Закона за движение по пътищата (чл. 139, ал. 1, т. 4) "движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март."

Това дава известна гъвкавост на водачите и някои избират да шофират с гуми, отговарящи на условията за дълбочина на протектора, но без да са зимни. Повечето шофьори, с които разговаряхме, заявиха, че по традиция подготвят своите автомобили за зимата, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Слагам си зимни гуми, но става въпрос, че вече от доста години се е променил климатът. То няма зима, то си харчим парите за гуми... Да, по принцип всеки се готви за зимата, така че не е проблем това. Всичко ми е сменено... 5 буса имам, "обути" със зимни гуми. От 30 години съм шофьор и съм видял всичко на пътищата, какво става. Трябва да си подготвен за всичко, с ядене, пиене, с всичко, каквото ти дойде на акъла, защото не знаеш до къде и как ще стигнеш. Чистачките ми са нови, течност имам, отивам, купувам 100 литра течност, антифриз... Миналата година не съм ги сменила и сега даже не знам тези летни ли са, зимни ли са. Като дойде синът, ще го питам... Гумите съм ги сменил тази година, те са за всякакъв терен, за всякакъв сезон. Скъпички са, не мога да си позволя хем такива, хем такива... Аз съм ги сменил моите, очакваме лошо време, сняг, студ, нали казват, че зимните гуми са по-добри за това време..." 

Да припомним, че от 1 ноември до края на месеца в страната се провежда традиционната Акция "Зима" на Пътна полиция. До 7 ноември полицаите ще проверяват готовността на шофьорите за зимния сезон, но няма да налагат санкции.


По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици  след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни.  "Логично е да..

публикувано на 21.10.24 в 16:45
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 20.10.24 в 08:00