Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс търси автентични носии от Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Читалище "Никола Йонков Вапцаров-1927"  във врачанското село Хърлец организира конкурс за автентична народна носия от Северозапада. Участниците трябва да изпратят две снимки на имейла на културното средище: vapcarov_1927@abv.bg. Категориите за оценяване ще бъдат четири- мъжка и женска носия и две детски-за момче и момиче. Целта на конкурса е да се популяризира автентичната носия от Северозапада, каза председателят на читалището в Хърлец Таня Младенова:

"В конкурса могат да участват представители от областите Враца, Видин, Ловеч, Монтана и Плевен. Право на участие в конкурса имат всички, изпратили по две авторски снимки в размер четири мегабайта. Снимките да бъдат обезателно придружени с пълно описание на носията, населеното място, трите имена на участника, адрес и телефон за връзка."

Предложенията могат да се изпращат до 30 ноември. Жури в състав: Сашка Бизеранова, доктор по етнография към Регионален исторически музей- Видин, доц. д-р Анна Щърбанова, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките (ИЕФЕМ-БАН), София, гл. ас. д-р Благовеста Калчева- катедра "Хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев", Пловдив, гл. ас. д-р Ивайло Първанов, ИЕФЕМ-БАН ще определи победителите в конкурса, които ще бъдат обявени на 9 декември 2022 година. Първите места ще спечелят предметна награда и диплом, а всеки взел участие ще получи грамота, допълни Таня Младенова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05