Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ставаме ли по-благосъстоятелни?

Снимка: Радио Видин

Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10 години, като нетните активи бележат почти троен ръст от 2011 до 2021 година и достигат до 11 410 евро на глава от населението. Това показва доклад на застрахователна компания, занимаваща се с търговски кредити, който обхваща близо 60 държави от цял свят. Така България се нарежда на 36-то от 57 места в класацията по показателя "нетни активи на глава от населението". В същото време, обаче, анализаторите на компанията обръщат внимание и на паралелната тенденция за увеличаване на разликата между бедните и богатите у нас. Сравнение между 2011 и 2021 година показва, че делът на активите на средната класа в България намалява с над 2%. Въпреки че за момента той остава сравнително висок, на нива над 40%, според експертите това са знаци за "пропукване" на модела на равномерно разпределение на богатството, наследен от времето на социализма. Това е и причината България да губи над 10 позиции в класацията за равномерно разпределение на богатството за последните 10 години. Подобен е трендът и в други държави от бившия социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за разпределение според анализаторите е постигнат и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано, с много неравномерно разпределение на активите се отличават държави от Латинска Америка, както и ЮАР, САЩ и Русия. Според изследването въпреки ръста на цените на имотите, у нас приходите позволяват по-лесно придобиване на жилище в сравнение с повечето държави в Европейския съюз и Северна Америка. Чувстват ли се по- благосъстоятелни българите? Потърсихме за коментар Цвета Димитрова, служител на компанията, провела въпросното изследване.

"Това е традиционно изследване, което се провежда. За последните 10 години, наистина, благосъстоянието на българите се е повишило значително... Какво следва оттук нататък ще покаже евентуално следващият доклад. Анализаторите на компанията следят постоянно данните, които се публикуват от различни източници и при евентуално следващо изследване ще се види дали има задълбочаване на тази тенденция. Нашата компания е абсолютен лидер в застраховането на кредитен риск в света, тя е представена в 52 държави и има над 5500 специалисти, които работят в мрежата ѝ"- обясни Цвета Димитрова.

Как видинчани оценяват реалната ситуация и станали ли са по- благосъстоятелни през последните 10 години- това проверихме в анкета.

"Не съм съгласна, зависи от възрастовата граница, в която е направено проучването. Възрастните хора определено живеят по- зле. Повишението на пенсиите на 200 лева, 5% колко са? ... 10 лева, това повишение на благосъстоянието на пенсионерите ли е? Винаги са били зле пенсионерите ... Някои от българите наистина повишиха благосъстоянието си, някои, които са на власт. Такива, като мен, са в чужбина и оттам се опитваме да оцеляваме. Дошла съм си за един месец тук и пак обратно. Положително и добре живеят италианците, обаче ние сме си навсякъде роби ... Това изследване явно се отнася за много малка част, дори нищожна, може би около 5% от българите, според мен" - коментираха видинчани. 

Защо се получава разминаване между въпросното изследване и мненията на хората и какво определя нетната стойност на активите, която е един от показателите в проучването- потърсихме за коментар проф. д-р Андрей Захариев, родом от Видин, понастоящем декан на факултет "Финанси" към Стопанската академия в Свищов:

"Нетната стойност на активите е това, което трябва да бъде оставено от дясната страна на уравнение, в което от лявата имаме брутната стойност, тоест тези активи, които ние действително виждаме, че са наши, било то с нотариални актове, банкови сметки или с имущество, което е видно като електроника, техника, злато, валута в кеш и от тях трябва да извадим всичкото това, което е под формата на дълг или задължения, които предстои да платим в един следващ момент. Този показател е интересен, защото той на практика изразява една дългосрочна норма на спестовност, която е натрупана през годините и представлява семейно и лично богатство, тоест това е нетната стойност на активите, така както е обявено от застрахователите, провели въпросното изследване." 

Защо страната ни губи над 10 позиции в класацията за равномерно разпределение на богатството през последните 10 години- това попитахме още проф. д-р Андрей Захариев:

"Социалният модел в България действително има един порочен кръг на развитие. С голямата миграция, която бе отчетена и при последното преброяване, ясно се видя, че най- активната част от населението, млади хора на средна възраст са тези, които емигрираха в други страни, основно на Запад, а тук остават пенсионерите, тези, които разчитат на останалите работещи, които пък стават все по- малко. Затова и парадоксът при нас е, че безработицата е на едно от рекордно ниските нива, а в същото време тези, които разчитат на социалната функция на държавата стават все повече и повече."

В световен план нарастването на активите на населението е отчетливо, с двуцифрен ръст през всяка от последните три години. През 2021 година с пореден скок от 10,4%, предизвикан основно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност достига 233 трилиона евро. Войната в Украйна и възстановяването от COVID-19 предизвикаха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и хранителните продоволствия, както и промени във фискалната политика. Затова 2022 година ще нанесе удар върху активите на домакинствата по света, като се очаква те да загубят средно около една десета от богатството си. Това се комбинира и с притеснителната тенденция за сериозно увеличение на дълговете на домакинствата, които през 2021 година достигат до 52 трилиона евро в световен мащаб.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00