Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система за интелигентно сметосъбиране действа във Видин


Технологична система за интелигентно сметосъбиране функционира отскоро във Видин. Тя включва "умни" контейнери, които са оборудвани с датчици и тагове, антени на камионите за смет и онлайн базиран софтуер. Благодарение на системата, екипите по сметосъбиране не се налага да правят излишни курсове, което води до оптимизиране на услугата, обясни за Радио ВИДИН Емилиян Евтимов, директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": 

Емилиян Евтимов, директор на ОП "1900 контейнера са оборудвани с тагове, ние знаем на картата къде са разположени контейнерите. А пък сметосъбиращите камиони имат тъй наречените антени, в които прихващат самия контейнер. И ние знаем от всяко едно населено място, колко боклук или отпадък прибира камионът. Когато камионът се приближи до контейнера, той го отчита и знаем примерно, тъй като на самите вилици, където се вдигат контейнерите имаме кантар и този кантар отчита боклука плюс-минус един килограм... Знаем точно цялото количество боклук, което сме вдигнали днес, примерно от село Буковец, от село Бела Рада, от село Войница. И реално така по този начин, след като направим анализ в края на месеца ние знаем къде по колко пъти ние можем да ходим и накъде да си определим нашите усилия. Сто от контейнерите са оборудвани с тензодатчик, те отчитат абсолютно всичко за този контейнер. Първо дали контейнерът е празен, пълен до горе, дали контейнерът гори, дали има повишена температура в него. Ако нещо такова се случи, автоматично вдига аларма в приложението, което имаме... Самата система може да бъде вградена в андроид и във всякакъв вид устройства, не само на компютър и лаптопи. Тези 100-те контейнера, които са във Видин, така са разпределени, че покрай тях имаме други контейнери, в които няма такъв датчик, който отчита обема и т.н. Но ние, когато имаме примерно 3 контейнера един до друг, ние знаем, че пълен ли е единият, това означава, че са пълни и другите. И тогава насочваме камиона натам. Другото, което е, тези датчици сме ги сложили в по-натоварените и възловите точки в самия град. Другата част от тези датчици пък сме ги сложили в не толкова посещаеми райони, имам предвид в промишлени зони, в крайните квартали и така спестяваме времето, спестяваме и горивото на самата машина..."


Самата софтуерна програма се следи от диспечер и до момента действа безотказно, уточни Емилиян Евтимов:

"Цялата система функционира, всичко е доставено, всичко работи. До момента нямаме никакви технически проблеми с устройствата, които са и на камионите, и на контейнерите. Системата е онлайн базирана. Има диспечер, който се занимава с това нещо и аз също пряко се занимавам с това нещо... Все още нямам точна цифра какви ще бъдат спестените пари, но със сигурност ще има спестявания и то не малка сума, защото не разкарваме камионите напразно да обикалят Видин и населените места. Докато ние ги насочваме там, където трябва и където е нужно. Задължително трябва да минат поне 6 месеца, за да можем да направим един разчет, какво сме плащали през първото шестмесечие и какво плащаме през второто." 


Тензодатчик за контейнериПовечето видинчани, с които разговаряхме не бяха чули за "умните" контейнери. Все пак смятат, че подобни модерни системи е хубаво да действат в нашия край, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Ние сме европейска държава, трябва да се гледа положително напред. Трябва да има такива работи. Хубаво е, че Общината ще спестява по този начин. Не съм обърнал внимание на датчиците, но да, харесват ми нещата, защото е нещо по-ново... Ако някъде се сигнализира, че контейнерът е пълен това е супер, защото наистина празен ход малко не е ок. Въпреки че, честно казано, боклукът е доста и малко гледката първо не е приятна и после не е хигиенична, дори стъпквайки около контейнера. Ама сега, на българина някак си мисленето не може да го променим... Къде са тези контейнери с датчици, къде е този датчик?... Системата е много добра, ако е така. Аз живея в центъра, тук, много често минават колите, всеки ден и през ден минават тези коли за кофите къде прибират. Не е било така. Според мен вършат работа. Този новият кмет не знам дали трябва да го хваля, обаче много по-редовно прибират боклука. Това е поне тук, в центъра. Ние с жената винаги сме го отбелязвали..."  



От Общината планират да поставят тензодатчик на контейнери и в малките населени места.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18