Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 автомобила от Видинско ще се включат в протеста на синдикатите

2
Любен Любенов, областен координатор на регионалния съвет на КНСБ- Видин
Снимка: Радио Видин

Ръководствата на двата синдиката- КНСБ и КТ "Подкрепа" организират съвместен протестен митинг, който ще се проведе утре, 11 ноември, от 11:00 часа в столицата. На площад "Народно събрание" те ще заявят общите си искания, а акцията ще продължи с автошествие от 12:00 часа, което се очаква да блокира София. Профсъюзите настояват до края на декември работещите българи да получат поне 20% актуализация на заплатите, тоест колкото е инфлацията според официалната статистика. От Видинско също има заявили желание да се включат в протеста утре. За организацията на протестните действия разказва Любен Любенов, областен координатор на регионалния съвет на КНСБ- Видин:

"Датата не е избрана случайно, тъй като в нея има и символика. На този ден се празнува и свети Мина- той е покровител и защитник на семейството, воините и хората, поели на дълъг път. Протестът ще се проведе на два етапа- първият етап е протестният митинг пред Народното събрание, а във втория етап ще премине протестно автошествие през централните булеварди на София. Всички превозни средства, заявили участие в автошествието, а те никак не са малко- около 600 автомобила, ще бъдат брандирани с надпис "Протест на КНСБ". Това ще е най-голямото автошествие, правено досега в България като цяло ... Тръгването от Видин ще е утре, в 5.00 часа сутринта, от улица "Тодор Петров". До момента има заявили участие над 30 автомобила от синдикалните организации в региона, а също така и от несиндикални членове"- каза Любен Любенов.

Видинчани имат разнопосочни мнения, относно подкрепата си за протеста, организиран от двата синдиката:

"Не сме чули, но трябва да бъдат подкрепени, стига да няма някакви политически причини ... Работещите как да ги подкрепят като са на работа? Работещите не могат да протестират, защото ще ги уволнят ... Вероятно трябва да бъдат подкрепени синдикатите, защото сега при тази инфлация хората не могат да се издържат. Естествено, че ги подкрепям, разбира се ... Тези хора имат семейства, имат деца и трябва да ги издържат." 

Според президента на другия синдикат- КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, решението за удължаване на действието на бюджета е лошо, защото редица дейности остават недофинансирани. Той прогнозира, че синдикатите няма да се ограничат до насроченото протестно шествие утре и ще последват още протести.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00