Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли интерес у нас към европейските средства за саниране

Последен шанс за безплатно саниране на жилищни сгради

Първоначалната инициатива е в ръцете на собствениците

Снимка: Радио Видин

От средата на ноември трябва да започне процесът на кандидатстване по първи етап от процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Средствата за енергийно обновяване на блоковете са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Още през лятото стана ясно, че това ще е последвана възможност гражданите да санират блоковете със 100 % безвъзмездно финансиране. 

В процес на регистриране на Сдружение на собствениците са живущите блокове 12 и 13 в комплекс "Вида". От 148 собственици на апартаменти в двата блока, 144 са съгласни да се кандидатства за саниране на сградите.

"В  момента събираме подписи. Направили сме събранието. Избрали сме състава на членовете. Трябва председател, управител, касиер и седем члена. Сега остава да регистрираме сдружението, да изкараме БУЛСТАТ и да подадем документите", обясни Таня Борисова, която е сред инициаторите за регистриране на сдружението".

В началото притесненията на хората били, че трябва да платят за паспортизацията на сградите. По груби сметки за целта ще трябва да платят от 2,50 лв. до 4 лв. за квадратен метър площ. 

В блока, в който живее Иван Петков, не могат да постигнат съгласие и да кандидатстват за саниране.

"По тази новата програма, която е, трябва да се направи технически паспорт на сградата и енергийно обследване и ние трябва да си го платим. Вече оттук нататък нещата станаха трудни... Имахме разговори и в МРРБ се обаждахме, както и в Общината... Съдействаха ни за каквото сме имали нужда от помощ. От МРРБ ни казаха, че ако случайно бъдем одобрени, ще ни възстановят сумата за паспорта и за енергийното обследване, т.е. ние нямаше да загубим нищо, ако бяхме одобрени".

Кандидатстването по подмярка "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд" е разделено в два етапа. Първият етап е с кандидатстване до март 2023 г. с предвидена 100% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности. Етап 2 е с предоставяне на 80% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности и 20% самоучастие на сдруженията. 

"Най-важното за гражданите е очакваното отваряне за кандидатстване по следващия етап на програмата за саниране. Тук разликата с предходната програма е, че първоначалната инициатива вече е в ръцете на собствениците, т.е. не е достатъчно само да се инициира само сдружение на собствениците, а собствениците следва да поръчат и заплатят техническия проект и енергийното обследване, с които вече се подават документите в Общината. Това е едни разход, който при одобрение на проектите би следвало да бъде възстановен, но ако проектите, кандидатурите не са одобрени, разходът остава за сметка на собствениците и това е едно от решенията, което очакваме да възпрепятстват активността по програмата и има общини в България, които вече помагат на гражданите. Това не трябва да отказва собствениците, защото в крайна сметка шансът за одобрение е достатъчно голям, особено за по-големите блокове... Преди всичко трябва да сме наясно, че в другите европейски държави процесът е обърнат. Държавата, публичните средства подпомагат имено подготвителните дейности, така че сдруженията на собствениците, самите собственици да видят без предварително да инвестират свои средства, да видят какво ще спестят след изпълнението на мерките. Оттам нататък вече инвестиционните разходи се поделят между публичните финанси и средствата на собствениците, но собствениците са сигурни в качеството и очакваните спестявания. При нас нещата не стоят толкова добре и хората действително се притесняват. Това е отзвукът, който ние имаме от срещите, които провеждаме в различни градове", каза Драгомир Цанев- изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност, неправителствена нестопанска организация с мисия да подкрепя усилията на централната и местните власти да постигнат устойчиво развитие на страната чрез по-ефективно използване на енергията.


Евродепутатът Радан Кънев е докладчик в Европейския парламент по Директивата за енергийните характеристики на сградите от страна на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Докладът е приет в началото на октомври. Сега предстои разглеждането на доклада и директивата в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, която е водеща по темата. 


"Докладът първоначално беше приет като консенсусен в рамките на парламента, защото приоритетът за енергийна ефективност на сградите, изолиране на сградите, намаляване на разхода на енергия, съответно намаляване на сметките е всеобщ. Няма политическа група или национална делегация, която да се обявява против по-високата енергийна ефективност на сградния фонд. Оказа се обаче, че в конкретната работа се появиха много дълбоки противоречия. При нас в комисията по околна среда докладът мина с много малко мнозинство като имаше и "против", и "въздържали се" колеги, и от ляво, и от дясно. Разделението е много дълбоко и то е основно за това колко задължителни трябва да  бъдат следващите стъпки за реновиране на сгради. Колко висока трябва да бъде амбицията като се върти около едно предложение всяка година всяка държава да осъществява минимум 3% така наречената дълбока реновация, т.е. цялостно реновиране на сградния фонд, като под цялостно реновиране се разбира не само външна изолация, която познаваме добре в България, но и промяна на начина на отопление. Не можем да кажем предварително какъв ще е изходът от работата по това законодателно досие, но със сигурност държавите членки ще бъдат задължени да провеждат политики за много по-ускорено реновиране на сградите", каза евродепутатът Радан Кънев. 

Как България се възползва от европейското финансиране коментира и евродепутатът Андрей Новаков.

"Много често усещането в публичното пространство в България е, че европейските средства или се крадат, или не се използват по предназначение, или има лошо изпълнение. Това се дължи на две неща- първото е, че когато има някъде проблем, вниманието се изостря само там и никъде другаде в самата програма. Накрая това, което хората помнят е, че в село например с 50 души е построен стадион за 5000 или някакъв друг проблем- я детска градина е санирана не както трябва и капе примерно покривът...."

Още от разясненията по темата- в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00