Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто домашно вино търсят във видинското Ново село

| обновено на 26.11.22 в 07:46
Снимка: Светла Бондова

Кой има най-доброто домашно вино във видинското Ново село? Това ще отсъди дегустационна комисия, в която ще участва дългогодишният директор на "Новоселска гъмза" АД инж. Георги Гидов

Инициативата на местните лозари и винопроизводители "Вечер на младото вино" или "божоле" отново бе възобновена след двете години на КОВИД-епидемия. Тя ще се проведе на 26 ноември /събота/ от 19 часа в салона на кооперация "Дунав".

Повече от 100 човека са се записали да дойдат на това събитие. "С трънка", както казват новоселяни, а това означава с кошница домашно приготвена храна. Над 100 желаещи – рекорден брой за това начинание, са се записали вече. Сред тях не са само земеделски производители, отдадени на лозарския поминък, но и участници в различни селскостопански кампании – резитба, филизене, беритба. Има и любители на гроздовия еликсир, които правят малки количества за домашните празници. Те също искат да проверят качеството на божествената напитка, направена по рецепта на деди и прадеди.

Конкуренцията тази година ще бъде голяма. Оказва се, че сушата през лятото повдигна градусът на гроздето и бе необходимо търпение от лозарите, за да не се намесят, докато бъчвата премине през силната и слаба ферментация. И не само бъчвата. Всеки кореняк новоселянин прави поне едно малко буре, за да поддържа традицията в дома, за да запази тайните на хубавото вино, предавани от деди на внуци. Дегустационната комисия ще бъде затруднена, но пък членовете ѝ са на високо равнище. Участие в нея потвърди инж. Георги Гидов, технолог и дългогодишен директор на Винпром Видин и "Новоселска гъмза" АД. Като специалист във винарството той успя да продължи пътя на новоселското вино през Англия и чак до САЩ. Неговите последователи от винарната "Новоселска изба" още от първите години на съществуването си печелят призови места на Пловдивската винария.

Кои новоселяни ще се озоват на челните места в конкурса за най-добро младо домашно вино тази година ще разберем на 26 ноември след 20:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24