Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета покана за подмяна на печки на твърдо гориво подготвя Община Видин

Снимка: Радио Видин

Трета покана за набиране на желаещи да подменят старите си отоплителни уреди с екологично чисти ще обяви в началото на следващата година община Видин. Това става възможно, след като по Оперативна програма "Околна среда" бяха договорени допълнителни средства по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух. С част от тях ще бъдат подменени отоплителните уреди на вече одобрените по втората покана кандидати, каза зам. - кметът Десислава Тодорова и добави: 

"Община Видин се справи изключително добре с информационната кампания по проекта още миналата година, така че ние  успяхме да наберем желаещи и заявления, хора, които искат да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с по-екологични такива, много над средствата, които имахме. Благодарение на тези резервни заявления, които имахме, успяхме да договорим от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" допълнителни 3 300 000 лева, с което желанието на абсолютно всички наши съграждани, които са изявили желание да участват по този проект, ще бъде удовлетворено и ще сменят отоплителните си устройства. Този допълнителен ресурс от средства, който успяхме да договорим, ни дава възможността да обявим в началото на следващата година и трета покана за набиране на проектни предложения, където, отново да подчертая, ще важат правилата на подбор и на точкуване. Тоест не гарантирам, че всички, които участват, ще бъдат одобрени, но така или иначе това е един допълнителен ресурс."
 
Близо 25 млн. лева за подобряване качеството на атмосферния въздух очаква Общината през следващия програмен период. Средствата отново ще бъдат за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с по-екологично чисти уреди, добави зам.-кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова, главен..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Митрополитите Григорий и Даниил на втори тур

Митрополитите Григорий и Даниил отиват на втори тур за избор на нов патриарх. 64 делегати са гласували за Врачанския митрополит Григорий, а за Видинския Даниил са гласували 51 делегати. 19 са гласовете за Гавриил Ловчански. Един от двамата ще е следващият български патриарх.

публикувано на 30.06.24 в 11:18

Нови цени на тока и водата от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около 1,5 % на електронергията и поевтиняване с над 8 % на топлоенергията.  В трите северозападни области поскъпването на тока ще бъде с около 3 %.  Във Враца се очаква намаление..

публикувано на 30.06.24 в 07:56

Община Враца съживява кафявите зони по проект

Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 „ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027 г.  Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца,..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред които днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17