Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за народната певица Мария Рангелова

Автор:
3
Снимка: Красимир Рангелов Личен архив

В рубриката "Памет нашенска" си спомняме за бележити личности от Северозапада, оставили ярка следа в историята. Безспорно една от тях е народната певица Мария Рангелова. Тя е родена във видинското село Генерал Мариново на 25 октомври 1943 г. Мария Рангелова е първата солистка на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" - Видин. При отбелязването на 50-ата годишнина на формацията на 23 ноември тази година тя бе удостоена посмъртно със Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци


Неин син е актьорът от видинския драматичен театър Красимир Рангелов. Искала е да стане актриса, спомня си той за една забавна случка от детството ѝ:


"Интересно детство е имала, защото дядо ѝ е бил доста заможен човек, бил е кмет на селото - дядо Димитър, мой прадядо. Поне тя ми е казвала, така от това, което сме говорили с нея - още от малка е пяла и още от малка е била изключително артистична. Обаятелно и умно дете, завършила е средното си образование във Видин, впоследствие- в девическата гимназия... Страхотно чувство за хумор имаше, тя беше изключително артистична, много се смеехме с нея - страхотно рецитираше. Имала е желание да запише ВИТИЗ, тогава навремето, за да учи за актриса... Аз съм бил много малък, може би 4-5 годишен и тя ме водеше в първата сграда, където репетираше Ансамбъл "Дунав". Първият диригент на Ансамбъл "Дунав" беше Бондоков, другарят Бондоков, тогава навремето, и репетираха в една сграда, която е до "Св. Панталеймон" тук, във Видин, бившия Пионерски дом, то е към Митрополията една сграда, на долния етаж. Там репетираха и танцьори, и оркестърът, и съответно ансамбълът, после Генчо Генчев дойде и пое целия Ансамбъл... Моята баба, майката на Мария - баба Ванка, беше изключително артистична. Те бяха за времето си доста учени хора, до 8-9 клас и тя още от малка, моята баба, също е рецитирала по сцени. Майка ми също носи това, вероятно и от тук нататък съответно и аз, съответно и моят син, защото, доколкото знам от нея, тя е пяла на сцена в осмия месец бременна с мен... Тя беше по начало център на компанията, душата на компанията, беше страхотна готвачка - бохем беше. Обичаше да посреща гости, в нас непрекъснато имаше гости - какви ли не, откъде ли не. Непрекъснато някакви купони, непрекъснато пеене, непрекъснато танцуване. Беше, между другото, изключителна плетачка. Аз все още от нея имам изплетени изключително красиви пуловери. Беше жена, която обичаше всички около себе си... Властна жена беше, силна жена - мъжка майка, защото ние сме двама братя - аз и Роко... Ненадейно почина. Почина в пълно съзнание, с много чувство за хумор, дори - как да кажа - подиграваше се със смъртта: "Ето, Краско, мене щом вече вино ми се не пие, да знаеш, че си отивам, да знаеш че съм си тръгнала". Жена с изключително силен дух, нейното семейство за нея беше всичко - вяра, устойчивост, любов."



Научи ме никога да не се предавам, спомня си за своята баба Иван Рангелов:


"Тя ми даде вярата, че аз мога да успявам във всичко, стига да съм отдаден на него. Даде ми страшно много любов, страшно много неща, за които да се боря и най-важното на което ме научи тя е да бъда честен човек... Тя беше майка и баба само на мъже - изисква се изключително голяма сила - тя беше лъвица. Беше зодия Скорпион, жилеше хората, които бяха несправедливи, но беше като лъвица за нас и беше като лъвица за себе си, защото знаеше, че ние много зависим от нея, от нейната сила."


На въпроса как я помни с една дума, Иван отговаря: "Красива", а синът ѝ Красимир - "Майка".

Красивата майка и баба, народната певица Мария Рангелова си отива завинаги от този свят на 24 ноември 2019 година.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18