Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът тържествено почете свети Николай (Снимки+видео)

13
Молебен за здраве извърши Видинският митрополит Даниил
Снимка: Радио Видин



Видинчани почетоха свети Николай Мирликийски Чудотворец с празнична света литургия, литийно шествие и рибен курбан (виж видеото по-долу в текста). Богослужението беше оглавено от Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в църквата "Свети Николай Чудотворец" в града. На службата присъстваха представители на Община Видин, банки, училища и институции в града. По традиция в храма беше запалено кандилото във вид на кораб, със седем светилника, символизиращо пламъка на вярата у хората. Раздадени бяха нафора и коливо на всички миряни. Хората се помолиха за здраве, показа анкета на Радио ВИДИН:
Празнична света литургия за Никулден във Видин
"За здраве най-вече, да се обичаме и да не се обиждаме и да вярваме в бъдещето. Вярвам, че когато правиш добрини те ти се връщат... За здраве, най-вече, за това и да има мир, да бъде всичко добре. Здраве да има, това е най-голямото богатство... Да има щастие и радост за хората в тия тежки времена. Да има и за най-бедните, които нямат нищо, да имат възможност да си купят поне едно малко парченце риба да усетят и те, че е празник днешният ден... Да е мирна и здрава годината, да е по-спокойна, да е здрава и честита. Да спрат тези войни, от които хората по земята толкова страдат... Човек като вярва, всичко върви. Но винаги хората ходим на църква, когато имаме проблеми, когато нямаме, забравяме да ходим и да благодарим..."
Литийното шествие, предвождано от Градския духов на оркестър на Видин и иконата на свети Николай
След тържествената литургия в църквата към централния понтон на река Дунав потегли и литийното шествие, което беше предвождано от Градския духов оркестър и иконата на свети Николай. Там беше извършен молебен, на който Видинския митрополит Даниил пожела здраве на всички жители на града и отправи своята благословия. Служители на Гранична полиция потопиха иконата на свети Николай във водите на Дунав, бяха хвърлени и седем венеца, като възпоменание за загиналите моряци и рибари. 
Гранична полиция потопи иконата на свети Николай в река Дунав.
От Патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. За връзката между патриотизма и вярата разказа Иво Иванов от организацията:

"Показваме че вярата и българската сила са вървели ръка за ръка през вековете. Като се започне още от Средновековието, премине се през Възраждането и благодарение на вярата българинът си е запазил писмеността, историята и вярата в ближния. На християнски празници е нормално и го показваме, че вярата и българската сила, българският дух, който е кодиран в българското ДНК, винаги са налице. Когато ни виждат хората и душата им се пълни с българщина и знам, че това, което е заложено в нас, винаги ще бъде."
Патриотичен клуб Бдинци
Празничен курбан беше осветен и раздаден на жители на Видин в чест на свети Николай, за здраве и благополучие. 
Видео:


За поредна година големият християнски празник – Никулден беше отбелязан от стотици врачани на площад "Христо Ботев". Програмата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и освещаване на рибен курбан. По време на тържеството стана ясно, че на днешния ден се навършват 155 години от освещаването на храма "Св. Николай“ в града.


Приветствие към присъстващите отправи кметът Калин Каменов.


"Смисълът на всеки един празник е в това, че сме единни и съхраняваме българските традиции. И тази година организираме благотворителен базар, а събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 19-годишния Калин. Честит празник" – каза Калин Каменов.

Изложба на шарани във Враца

Празникът продължи с традиционната изложба на шарани, които бяха купени от жители и гости на града. Събраните пари бяха дарени за лечението на 19-годишния Калин от Враца, който се бори с коварна болест.


На всички присъстващи беше раздаден рибен курбан.

Площадът във Враца събра десетки хора за празника

На Никулден в община Враца празнуват 2 397 мъже и жени, като най-много – 1 518, са кръстени Николай.



С празничен звън на камбаната започна и празничната литургия по случай Никулден в новопостроената църква в мездренското село Ослен Криводол. В приповдигнато и радостно настроение бяха  жителите на селото, защото вече имат храм, в който могат да влязат, да се помолят и да запалят свещичка за здраве. 

Литургия за Никулден в с. Ослен Кириводол


Ослен Криводол едно от малкото села в региона, в което близо 150 години не е имало църква. В гробищния парк на селото има останки от полуразрушена стара средновековна църква, която е паметник на културата, но отдавна не функционира.


Честване на Никулден в мездренското село Ослен Криводол

На празничния водосвет присъстваха много именници, дарители, жители и гости. Празникът уважиха и г-н Иван Аспарухов - кмет на Община Мездра и Николай Николов - основен дарител на храма. 


В Кула по традиция освен шаран, пълнен с лук и орехи се прави и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздават на съседите. Никулденската трапеза можем да допълним с постни сърми, пълнени чушки по известни в село Старопатица като "Гнетени (пълнени) чушки с боб",  царевица и жито. Мъжете с името Николай в община Кула са 87, а Никола са 16. Дамите с името Николина са 13, а Никол са 9.

Питка от Кула

Православната църква чества днес, 6 декември, един от най-обичаните светци в християнския свят - свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 000 българи.

Животът на родения през III век свети Николай е отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06