Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

12
Снимка: Радио Видин

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за Библиотека на 2021 - Библиотека за тийнейджъри. Библиотеки, ориентирани към хората, а не толкова към книгите - това е първото впечатление от институтите в северната страна. В тях хората отдавна не ходят основно, за да четат, а по-скоро са места за разпускане - да се срещнеш с приятели, да изпиеш чаша чай, да се отпуснеш в уютна обстановка, да научиш нещо ново, да послушаш музика, да гледаш видео, да играеш игри. В тях можеш да комуникираш спокойно, без някой да ти казва "Ш-ш-ш-ш-ш!", защото има специално обособени зони за четене, където се пази тишина. Там има библиотеки, в които можеш да останеш след работното им време, други - в които трябва задължително да събуеш обувките си, можеш да си приготвиш храна или да отгледаш билки, да рисуваш, да редиш пъзел и лего и това далеч не е всичко, което се предлага на посетителите. Библиотеките в Осло впечатляват, включително със сградите, в които се помещават, с интериорните решения, които наистина създават усещане за дом и с множеството посетители. Впечатляват и с това, че политиците там разчитат на тях за справянето с проблеми като социално неравенство, миграция и неграмотност. 

"Това пътуване в Норвегия се осъществи по един проект, по който библиотеката работи, съвместно с Регионалната библиотека във Враца от няколко години. Проекта нарекохме "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" по Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" на Европейския финансов механизъм. Това е една от дейностите по този наш проект... Като много полезна за нас дейност е и дейността с обмяната на опит и посещението на място на тези библиотеки... Това, което искахме ние да видим, а именно работата им с тийнейджъри, група, която в България някак си не успяваме да задържим в библиотеките. Искахме да видим те как го правят, как задържат младежи",разказва директорът на библиотеката във Видин Десислава Иванова и допълва, че ще използва опита на норвежките си колеги:

"Много ми се иска да успеем да възобновим филиалите на библиотеката. Тъй като една мобилна библиотека може да посети квартал в рамките на няколко часа, в рамките на един ден, но това не е достатъчно. Всеки трябва да знае, че има своето място, което може да посещава неограничено, в което може да намери активности, които да прави през свободното си време и достатъчно книги и информационни материали. Всичко, което предлагаме тук, ако можем да го предложим в кварталите, би привлякло хората и би им показало колко необходими са библиотеките и колко полезни могат да бъдат за тях... Не можем да се оплачем от липса на потребители, но ни липсва точно това - хората да идват, за да прекарват времето си тук... Там, като че ли хората живееха в библиотеките."

Директорът на Регионална библиотека- Враца Силвия Павлова също не крие, че е впечатлена от сградите и активностите в библиотеката, от високата посещаемост в тях:

"Библиотекарите бяха изключително мили, почти незабележими, но в същото време виждахме как съдействат на всеки един, който имаше нужда от тяхната помощ. Хората се чувстваха наистина много уютно. Едно от нещата, които си мечтая да направим и при нас и надявам се да можем да случим следващата година е студио за подкасти... Посетихме и библиотека само за тинейджъри на възраст от 10 до 15 години. Място, в което възрастните не се допускат. Децата пишат своите домашни, също така имат възможност в една обособена кухничка да си подготвят нещо за хапване. Създаденият свят, който е единствено и само за тийнейджъри е нещо изключително ценно и важно. А безспорно впечатляващото там, в Осло, са сградите, в които се помещават библиотеките и пространствата вътре, нещо, което ние мечтаем от много години да се случва и при нас. Интересното и хубавото, и това, което бихме могли да правим и тук е, че на всички библиотеки пространствата им бяха многофункционални."

Сред участниците в българската група беше и Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки" - България, която смята, че най-ценното от подобен род обмен на опит е възможността да се види на практика как библиотеките днес все повече се фокусират върху хората, а не върху книжните си фондове:

"Концепцията, която все повече се налага в световната практика и Норвегия е една от водещите страни, които се развиват  в тази посока, е библиотеките да се разглеждат като обществената агора или библиотеките да бъдат като третото място след дома и офиса, или библиотеката като обществения хол на общността, т.е. онази пресечна точка, която дава възможност на хората за достъп до основните принципи на обществените библиотеки - достъп до информация, достъп до знание, достъп до култура и социализация. Изключително важна в днешно време е ролята на библиотеките като място за социализация, за общуване и оттам за изразяване на мнението за позицията и за развиване на онова усещане в хората, че развитието на обществото зависи от всеки един от нас... Това, което колегите видяха в Осло е, че всъщност библиотеката адаптира средата си, която е по-близка до домашната, така че да ги стимулира да четат, да се развиват, да общуват, да дискутират, да споделят и книгите са онзи допълнителен инструмент, който им дава храна за ума... Така че трябва да направим средата в нашите библиотеки да е максимално гостоприемна към нашите ползватели... Искрено се надявам това да стане възможно в близките две, три години, защото в Плана за възстановяване и за развитие, който България ще започне да изпълнява в следващата година и в близките три години е свързана със създаване на онази среда за приобщаване и социална интеграция на максимален брой граждани, членове на нашето общество, а най-прекият път това да се случи е през обществените библиотеки в страната." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03