Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината е, че никой не иска да управлява в момента

Любен Добрев: Ще има правителство, когато "Козяк" се произнесе

Кабинет с третия мандат ще е с цената на куп компромиси, т.е глупости

Снимка: Радио ВИДИН


От обща програмна декларация, която да получи подкрепа, зависи опитът на Продължаваме промяната за реализиране на втория мандат. Ще бъде ли съставен кабинет или политическата криза ще продължи да се задълбочава? 

По темата разговаряхме с политическия анализатор Любен Добрев.

Радио ВИДИН:Нашите срещи обикновено не са по приятна тема, дискутираме все постоянния хаос в родната политика, за съжаление.

"Перманентна криза, няма нищо по-постоянно от временното, нали така беше?"

Радио ВИДИН: Зашо стигнахме до този хаос, до този цирк? Къде можем да потърсим корените на тази политическа криза?

"Тя, освен че е политическа, според мен върви и към конституционна. Идва от факта, че на практика нямаме политически елит. Всичко това, което ние наблюдаваме в последните години, е много далеч от политически елит. Чух един човек, който казва, че трябва да се махнат старите муцуни, да дойдат млади, само че на нас трябва да ни е пределно ясно, че да бъдеш политик - това е наука, учи се. Държавите, да кажем нормалните такива, каквото и да значи това, там един политик се изгражда с години. Ние хващаме първия от улицата. Помним как г-н Борисов ги намираше по кръстопътищата. След това дойдоха много млади и красиви, но те не разбират нищо. Да упражняваш държава е изключително сложно".

Радио ВИДИН: Аз си мисля, че доста се преекспонира с темата за експертизата. Примерно, проф. Габровски - нищо лично, вероятно е специалист от световни висини, но в такава историческа криза можем ли да доверим държавата на човек, който просто е експерт в дадена област, но пък няма нищо общо с политика?

"Управлението е политика. Не управляваш заради самото управление. Ти като историк знаеш, че политическите партии възникват на база да се защитават интереси на определена група хора, предимно икономически интереси, но абсолютно винаги и задължително минават през властта. Неща от типа на "ние сме политическа партия, но не се борим за властта"... нека не използвам нецензурни думи, смешно е. Политиката е за да се управлява и чрез властта да се изпълнява определена политика. Ние в случая не виждаме никаква политика, освен лични интереси".

Радио ВИДИН: Политиката не е занимание, което би могло да бъде осъществено от хора, които не са политически ангажирани. Самата теза, че се предлагат хора, които са надпартийни, издиша. Нали този човек е издигнат от дадена партия. Много се преекспонира, повтарям се, темата за експертизата.

"Това е поради простата причина, че политическите партии, а такива в България няма, това са политически проекти тук. Няма партии. В този контекст има определени интереси. Пак ще се повторя, но управляват политически партии, които трябва да защитават дадени икономически интереси. Не на мен, братовчеда и комшията, а защитават интересите на достатъчно голяма и влиятелна маса от хора. Така се появява политическата партия. Ние в България имаме около 300 партии, а те защитават интересите единствено на себе си и роднините си".

Радио ВИДИН: Да проследим генезисът на политическите партии. ГЕРБ се появиха, за да се противопоставят на Тройната коалиция и конкретно БСП. Идеологията на ДБ е да бъде противник на ГЕРБ и ДПС, на статуквото. Продължаваме промяната съществуват, за да са съперник на ГЕРБ. Същността на тези формации категорично показва, че никога няма да видим компромис.

"Това е повърхностната ситуация. Да не забравяме, че т.нар десни партии възникнаха благодарение на БКП и Луканов. Ако погледнете, в една огромна част от т.нар десни партии, на практика това са деца на бивши комунистически величия. Разликата между по-стария елит и новия елит, е че по-старият беше продукт на нашето си развитие, а новият е отгледан от конкретни държави, които не искам да споменавам".

Радио ВИДИН: Ще се реализира ли кабинет с втория мандат?

"А кой е казал, че трябва да има кабинет? Да не би ПП да искат да има кабинет? Вижте как подхождат, просто тупат топката. Не е понятно защо, но явно не искат посред зима да има избори. По самия начин, по който подхождат, не виждам как ще има кабинет. Какво значи "нашата програмната декларация вие трябва да я подкрепите, дайте предложения, ние ще ги отхвърлим, но вие ни подкрепете"? За мен друг непонятен момент е "ние няма да правим коалиция, а правителство на малцинството", обаче "който ни подкрепи, ще получи 1-2 министерства". Слушаме словесна салата непрекъснато. Реално нищо обаче. Откакто е сформирано това НС, нищо не е свършено. Занимаваме се с всичко останало, но не и това, с което трябва да се занимават. По начина, по който се подхожда - с ями, трапове, барикади, телени огради и т.н - няма как да стане".

Радио ВИДИН: Минахме толкова много избори, тепърва най-вероятно ще минем през още, но изглежда, че компромисен вариант няма. Мен ме притеснява, че в българските партии не се вижда убедително лидерство. Поведението на ГЕРБ от 2 години насам е противоречиво. Дадени фигури говорят едно, докато след 2 часа Борисов не излезе и не каже съвсем друго. Не е ли смущаващо, че дори нямаха смелостта да предложат свой собствен кабинет?

"ГЕРБ много добре знаят за какво се борят и какво искат. Тук не е до смелост. За разлика от Бойко Борисов, който изобщо не е глупав човек, аз не мога да кажа същото за г-н Петков. Политиката на ГЕРБ е целенасочена, необходимо беше да излязат от изолацията, в която бяха. До голяма степен успяха да го направят. Прекрасно знаеха, че при тези разделителни линии, те няма как да направят правителство, знаеха че няма да получат подкрепа. Това беше един жест не към политическите партии, това беше, от една страна, към собствените им избиратели, които никак не са малко, но и към останалата част от хората, които не гласуваха. Посланието беше "ние искаме, но гадовете не щат". Тук няма нищо случайно. Имаше един период, в който и ДПС казваха, че не биха се коалирали с ГЕРБ. Заеха стратегическа позиция. За мен с определени плюсове за ГЕРБ, не за българската политика. 

Радио ВИДИН: Аз стигам до заключение, че тази цялата криза вече не зависи от компромис, а от убедителната победа на един от двата лагера. Компромис не беше постигнат толкова време. Или ГЕРБ ще победят убедително, или ПП. Цялото усилие трябва да е съсредоточено върху печеленето на масовия гласоподавател.

"Политиците не искат хората да гласуват масово. Колкото по-малко избиратели има и този, който успее да формира твърдо ядро, има вероятност да получи мнозинство с 250 хиляди гласа. Тук политическите партии си правят много добре сметката. Проблемът е друг: в момента на вътрешно-политическия фронт, ако изобщо има нещо политическо в това, се бият тези две фракции на т.нар дясно - евроатлантическото тоест, по-старите и по-новите. Борбата е пред Големия брат да се докажеш, че си по-верен. Иначе всички декларират едни и същи ценности, всички са в Европарламента, макар че ПП не са там просто защото нямаше такива избори по тяхно време. Това е едно и също политическо семейство в Европарламента, макар че тук в България тези партии са непримирими врагове. Нещата са си чисто домашни, не е необходимо да се навлиза в геополитиката. Чакаме да се произнесе "Козяк", за да видим кога ще имаме правителство*. 

Радио ВИДИН: Да поговорим за Столетницата. В ерата на Корнелия Нинова виждаме един огромен отлив от партията. Преди дни Борислав Гуцанов беше във Видин и обяви, че Видин отново трябва да се превърне в червен бастион. През 2013 година подкрепата за социалистите тук е 40 %, а преди 3 месеца - под 12 %. Какво се случва с БСП? Управлението на Нинова ми се струва катастрофално.

"Темата е изключително интересна, но аз не бих казал, че управлението на Нинова е ера. Малко и вдигна акциите определено. Това не е ера. За мен нещата тръгват, аз го казах преди малко, въпреки че БСП е наследница на Комунистическата партия, да не забравяме, че тази формация започва като социалдемократическа. Това е политическа формация, която има 130-годишна история. Трябва да е стожер на демокрация, на парламентаризъм, на държавност. За съжаление, БСП също се превърна не в политическа партия, а в проект. Това люспене на социалистите започна още след падането на Живков. Ако погледнем, в момента има 50тина политически формации с абривиатурата вътре нещо социалдемократическо, това са люспи от бившата комунистическа партия. Постепенно тази партия започна да изразява интересите единствено на елита си и по инерция на най-възрастното поколение от държавата. Не че няма млади хора, които са искрени социалисти, но те се разминават тотално с това, което прави ръководството на БСП. Наскоро беше направен много жалък и комичен опит за обединение на Левицата. На тази среща не бяха поканени знакови социалисти. Някои се самопоканиха. Начинът, по който ръководи Корнелия, аз не съм човек, който да и прави оценка, има си дадените органи. При положение, че си се обградил само от приближени хора - това значи, че няма кой да ти направи оценка. Това се случва и в другата голяма партия. Това венцехвалене направи Борисов нарцис, той се самозабрави. За мен той е доста интелигентен човек, независимо от мнението на много хора, не съм му фен, но не мога да отрека, а като прибавим и животинският му инстинкт за оцеляване, и ако успеем да се абстрахираме от този народостен селско-просташки говор - вероятно би бил нелош политик".

Радио ВИДИН: Третият мандат - при БСП или при Български възход? Втората партия изглежда, че е класическата българска формация - изявен лидер, който следват другите партийци. Преди няколко месеца стана ясно, че е русофил. Влезе в парламента и се промени - стана евроатлантик. Изказванията му са спорни. Как изобщо можем да се доверим на такива политици, които си сменят мнението?

"Аз не знам дали Янев е политик. На мен ми е трудно да коментирам тази формация, тъй като тя отскоро е на сцената. Не сме видяли, освен него, никого другиго осветен от прожекторите. На нас просто не ни е ясно кой е бащата на този проект. Не че за другите знаем, но виждаме повече лица, можем да си направим изводи, да следим политическо поведение. За тази формация все още не може да се направи обективен що годе анализ. А дали ще направи кабинет? Не е ли малко смешно? Двете формации с най-много гласове не могат да направят кабинет евентуално, а изведнъж формация с 10 кабинета ще направи... Окей, но дори да направи, с цената на какво? Готови ли сме за поредните експерименти? За няколко месеца умните и красивите младежи направиха толкова бели на държавата, това ще ни излезе през носа, на тази смачкана и изморена държавица и бяха нанесени тежки удари. Дори да се създаде кабинет, той ще бъде с цената на куп компромиси, т.е това означава куп глупости".

Радио ВИДИН: Изчерпана ли е парламентарната демокрация? Очевидно предстоят нови избори. Едва дали ще произведат нещо различно. Накъде вървим?

"Това са въпроси в рамките на геополитиката. С теб вече няколко пъти сме разговаряли по тези проблеми. За мен класическият капитализъм отдавна го няма. Светът е в сложа ситуация. Тече поредното преразпределение на сили, поредното преструктуриране на голямата игра. Всички тези за мен изключително успешни опити, които САЩ направиха и унищожавайки на практика Европа, която вече е руина, тя няма как скоро да върне статуса си на регион, определящ световната политика, за да може да се закрепи на властта. На преден план излизат нови играчи, които доста смело се озъбват на американците. Не визирам Русия, а Китай, Индия, Бразилия, арабските държави в лицето на ОПЕК. Явно този тип, коментирали сме с теб, че демокрацията е отвратителна форма на управление, просто не е измислена по-добра. Може тези бурни времена да доведат до нещо ново, което пак няма да е идеално, но да бъде по-добро. Аз вярвам на индийската митология за симетрията в света. Може да се роди по-читавото".

Радио ВИДИН: В Европа се появяват все повече десни и консервативни партии, които се противопоставят на либерализма. Ние нямаме такава партия, макар че Възраждане донякъде могат да бъдат бутнати под тази шапка. Ще пробие ли път тук такава партия?

"Ние сме на принципа на цикличното изоставане, ние не сме в унисон. Сега сме се юрнали да се хващаме и да влизаме в организация, която умира. Така ще ти отговаря. И при нас ще настъпят моменти, но с фазова разлика".

Радио ВИДИН: Политическият живот на Румен Радев след президенството какъв ще бъде?

"Ситуацията го направи силен играч, иначе той е обран и въздържан. Животът му ще е като на останалите бивши президенти: ще чете лекции в САЩ за 40 хиляди долара. Дори да създаде проект, не виждам какво ще се случи. Вече видяхме един-два негови опити за проекти, явно не му е тук силата".

Радио ВИДИН: В обозримо бъдеще ще има ли край кризата?

"Край ще има. Всичко, което има начало, има и край. Прогноза не мога да направя. Това, което има да ни се случи, ще ни се случи. Предстои тежка зима. Да се надяваме, че обществото ще роди своите естествени лидери. Тогава ще се излекува".

*Американското посолство в София се намира на улица "Козяк" №16.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45