Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обредните хлябове са носители на послание

Снимка: Светослав Цветанов

"Никой не е по-голям от хляба!" Тази остаряла българска сентенция е особено актуална и важи с пълна сила и до днес.

Във вярванията на българина хлябът е заветен. Той е Божи подарък носещ благополучие и здраве. Счита се за Божествено благо, основа на живота и е почитана храна от хилядолетия. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение и  опрощение.

В дните от Бъдни вечер до Стефановден всеки меси хляб, но знае ли се всъщност каква сила и обредност крие той? Цеца Христова, секретар на читалище "Разитие-1926" в село Антимово, разказа за Радио ВИДИН традициите по омесването на хляба още от 24 декември.


"Домакините омесват обредни хлябове, като се замесват с вода, сода и оцет. Не трябва да има набухватели, не трябва да има мая, не трябва да има яйца. След като се омеси самия хляб, вече отгоре се изобразява това, което олицетворява живота на хората. Например слънцето, житните класове, купата със сеното, къщата-домът, в който се създава семейството и уюта, ралото, което хората в миналото са ползвали за произвеждането на техните блага, пиленцата и изобщо такива неща, които символизират самия живот. "


Какво не бива да правим, когато замесваме обредни хлябове и какво символизират всъщност те, разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.


"Обредните хлябове са носители на едно послание за благоденствие, за здраве, за късмет, за плодородие, за мир и светлина. За вяра в доброто. На обредните хлябове не трябва да се боде и не трябва да се реже и върху тях има различни символи- кръст, грозд, слънце, къща. Има топчета, които са с различна големина, в зависимост от това с какво се е занимавало семейството. Ако са големи топчетата-това са крави, биволи, коне. Ако са дребни- това са агънца, яренца или други по-дребни животни."


На Рождество, както и на последващите празнични дни, обредния хляб вече може да бъде намазан с яйце, да се замеси с мляко, мая и който както го предпочита, допълни Сашка Бизеранова.


Днес, на 26-ти декември, според народните обичаи, продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. Днес честваме Събор на Пресвета Богородица, както и Св. Йосиф Обручник. Третия ден на Коледа, Стефановден е особено празничен за имениците, защото тогава празнуват много имена.  Празничната трапеза също е задължителна, на всяка цена на нея трябва да присъства и хлябът, а ястията трябва да са предимно местни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинско читалище участва в проучване за нагласите на младите европейци

Видинското читалище "Светъл ден - 2009" заедно с организации от още три държави - Румъния, Словакия и Унгария, участва в проучване доколко Европейската стратегия за младежта се свързва с младите хора в Европа. В допитването са включени 1403-ма младежи на възраст между 18 и 24 години. Проучването, което е част от инициативата eSAT, е публикувано в..

публикувано на 01.11.24 в 15:44

Величественият Айвари

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме със Симона Славейкова и нейното куче Айвари . Той е порода ши цу и е на 5 години.  Ши цу е тибетска порода и е известна още като "императорското куче", защото много често са били подарявани на владетелите в Китай.  Айвари е изключително наблюдателен и едно от любимите му занимания е да седи..

публикувано на 01.11.24 в 15:05

На визитация в "Общинска болница" с д-р Йордан Иванов

Точно преди пандемията от covid-19 една общинска болница някъде на брега на Дунав и на ръба на българския Северозапад се бори за оцеляване в мъртвата хватка на абсурдни разпоредби и непонятни стандарти. В Северозапада по принцип оцеляването е обичайното състояние на хора и институции, поради което местните са го превърнали почти в изкуство...

публикувано на 01.11.24 в 14:00

Красота под смола: Как природата се превръща в изкуство

Днес в рубриката "Професия хоби" ще ви запознаем с един необикновен начин да запазим красотата на природата завинаги - капсулирането на естествени елементи в нежни бижута от епоксидна смола .  Мадлен Рачева от Видин се занимава с това изкуство, което е повече от хоби - то е магичен процес на съхраняване на най-красивите моменти..

публикувано на 01.11.24 в 13:00

Инициативата "Млад благотворител" подкрепя каузи на ученици

За осма по ред година инициативата "Млад благотворител" подкрепя доброволчески каузи на ученици. Конкурсът се организира от фондация "Благотворител" . Той е за благотворителни инициативи на ученици от 8-и до 12-и клас, като те сами избират идеята, обясни председателят на фондацията Станислава Рашева . Седем от предложенията ще бъдат подкрепени..

публикувано на 01.11.24 в 12:55
Уникален стенопис в катедрален храм

Къде са съвременните будители?

В Деня на народните будители 1 ноември търсим отговор на въпроса кои са съвременните будители и продължава ли нашето възраждане. Да, като пример за съвременни будители може да приведем учителите. Те са хората, които поемат огромната отговорност да ни дадат най-важното за началото на нашия живот. Задачата им обаче не е лесна, защото търсенията..

публикувано на 01.11.24 в 12:14

Автор от Монтана представя книга за 50 значими български личности

В Деня на народните будители в Монтана представят новата книгата на писателя Димитър Петров- "Герои на три епохи- кратки очерци на 50 значими личности от българското минало" . Тя е трета поред за младия автор и в нея са включени биографии на 50 исторически личности от три епохи- Средновековие, Възраждане и Ново време, каза за Радио ВИДИН  Димитър..

публикувано на 01.11.24 в 12:00