Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският музей с награда и атрактивни събития през 2022 година

4
Снимка: Регионален исторически музей Видин

Редица трудности съпътстваха през 2022 година работата на Регионален исторически музей Видин. Това обясни директорът Христина Кирилова, която е начело на културната институция от месец август. При встъпването си в длъжност тя намира заключени фондохранилища и кабинети, вследствие на което работата на музейните работници е сериозно затруднена:


„Не искам да звучи нескромно, но мисля, че от 1 август се опитахме с всички колеги да положим усилия музеят да излезе от това състояние, в което се намираше няколко години. За съжаление нещата не са добри и не мога да кажа, че всичко ни е наред, но мога да кажа, че наистина всеки от колегите полага усилия нещата да вървят към добро. За мен това е изключително важно, защото аз поех музея със заключени фондохранилища на отдел "Археология", на отдел "Нумизматика", директорския кабинет и още няколко помещения на колеги. Случиха се тези комисии, това изисква наистина много сериозна организация, много трудности, но все пак тези комисии се случиха. Нумизматиката приключи успешно, сега очакваме комисия за приключи проверката на отдел "Археология". За мен това беше изключително важно да се случи, защото наистина колегите нямаше как да работят, това не беше една нормална атмосфера за работа."


Въпреки трудностите в края на годината се организирани две изключително успешни изложби, част от фондовете са отворени и попълнени с помощта на дарители.


"Направихме две много хубави изложби. Едната е посветена на дарителките ни Красимира и Аделина Свещарови. Радвам се, че тази фамилия получи своето заслужено място и излезе от забравата. Тази изложба все още може да се види в музей Кръстата казарма…Другата изложба, която също беше доста атрактивна и интересна, която направихме спонтанно, посветена на лозата и виното през вековете, мисля, че се получи доста атрактинвно."



В началото на 2023 година Видинският музей ще бъде домакин на изложба, посветена на казармата от времето на социализма.


Успешна година отчитат видинските археолози, които  получиха наградата „Чудесата на 2022 година" за работата си на антична Бонония. Ръководителят на отдел "Археология" в Регионален исторически музей Видин и зам.-ръководител на проучваненто Ваня Ставрева смята, че наградата е напълно заслужена:


"Явно нашите усилия са видими на национално ниво, защото Бонония е един изключително важен обект не само за историята на Видин, но и за истоирята на България, за историята на Римската империя и нейните провинции, като часто от Дунавския римски лимес, още повече че обектът е включен в списъка и е при чакащите да влезе в списъка с културното историческо наследство на ЮНЕСКО, именно като част от Римския дунавски лимес. Така че наградата наистина е заслужена, резултатите вече са видими и съвсем скоро, нядавям се до няколко години, ще бъдат оценени и от нашите съграждани, и от туристите, които ще посещават Видин, защото разкопките, които в момента се водят в сектор западна крепостна сетна, са един бъдещ археологически парк, който ще бъде една нова атракция в нашия град.“


През тази година проучването на антична Бонония не получи финансиране от държавата и се извърши само с помощта на Община Видин. Археоолозите се надяват догодина Министерството на културата отново да ги подкрепи, както през предходните няколко сезона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50